Vijfde plaats ligt nog binnen bereik voor Loena Hendrickx: “Donderdag gaan jullie een andere Loena zien”

 

 ©  BELGA

Een handje op het ijs na haar tweede sprong. “Het was slechts één foutje, maar dat had er niet moeten zijn”, besefte Loena Hendrickx gisteren meteen na haar korte kür op de olympische piste. Het brengt de 22-jarige Kempische op een voorlopig zevende plek. Een vijfde plaats in de eindstand – zoals vorig jaar op het WK – lijkt donderdag het hoogst haalbare.

Maarten Delvaux in Peking

F*ck!” Broer/coach Jorik was zo ervaren genoeg om zijn zus Loena erop attent te maken dat de camera in de kiss and cry-zone meeliep voor de rest van de wereld, Loena zelf moest er wel even om lachen dat ze zich even had laten gaan. “Dat is emotie. We gaan ervoor zorgen dat ze zich volgende keer niet meer zo laat gaan”, gniffelde Jorik.

Met haar krachtterm doelde Loena op het schoonheidsfoutje dat in haar korte kür was geslopen bij de dubbele axel, haar tweede sprong. “Mijn afsprong was iets te traag, waardoor mijn lichaam iets later reageerde. Ik landde vroeger dan voorzien en moest mijn hand op het ijs zetten.”

Ook haar andere sprongen had de 22-jarige Arendonkse ooit beter uitgevoerd. Hendrickx strandde op een score van 70,09 punten, ruim onder haar persoonlijk record van 76,25 punten. Dat schaatste ze een maand geleden op het EK in Tallinn bij elkaar. “Toen wist ik op voorhand: Ik ga een foutloze kür neerzetten. Dat gevoel had ik hier totaal niet.”

Volgens onze landgenote had het niks te maken met de enorme druk van de Olympische Spelen. Integendeel. “Ik heb net stress en adrenaline nodig om te presteren. Maar die was er vandaag niet genoeg. Het viel me op dat er weinig applaus was uit de tribune. Misschien lag het daaraan? De trainingen gingen foutloos en ik ging voor perfectie. Eén klein foutje is voor mij dan meteen héél erg groot.”

 

 ©  BELGA

Ondanks die vermijdbare misser gaat Hendrickx donderdag de vrije kür in als zevende. Daar valt ongeveer het dubbel van de punten te verdienen. De gedroomde vierde plaats, die door een eventuele latere schorsing van de Russin Valieva, goed kan zijn voor brons lijkt wel buiten bereik. De drie Russische meisjes – Valieva, Shcherbakova en Trusova – pakken donderdag uit met viervoudige sprongen. Die leveren zo veel punten op dat ze het zich zelfs kunnen permitteren om een paar keer te vallen. Ook de Japanse Kaori Sakamto steeg gisteren boven zichzelf uit en is met een bonus van bijna tien punten op Hendrickx buiten schot.

Een vijfde plaats ligt wel binnen bereik, maar dan zal de Kempische donderdag foutloos moeten blijven. “Vorig jaar op het WK maakte Loena een enorm grote fout op de korte kür en stond ze pas tiende”, herinnert Jorik zich. “Maar dan stond ze op in de vrije kür en werd ze nog vijfde. Er is dus nog geen ramp gebeurd.” Zus Loena beseft wel dat ze zich geen misstap meer kan permitteren. “Ik ga vechten, vechten, vechten… Op het EK was mijn korte kür geweldig en mijn lange kür minder, ik ga het hier andersom doen. Donderdag gaan jullie een andere Loena zien, alles is nog mogelijk.”

Waarop Hendrickx wou vertrekken uit de mixed zone, maar ook zij ontsnapte niet aan de onvermijdelijke vragen van de internationale pers over zij-die-niet-mag-genoemd-worden. “Valieva? Ik wacht het onderzoek af. Ik vind een cleane sport erg belangrijk. Natuurlijk speelt die zaak in mijn hoofd en maakt dat alles extra moeilijk. Maar dat is voor iedereen hetzelfde, dus dat mag geen excuus zijn. Ik wil er niet te veel aan denken.”

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners