Joe Biden pleit voor diplomatie, maar zal sancties treffen indien nodig: “Russische invasie blijft mogelijk”

 ©  EPA-EFE

Ook na de Russische aankondiging over een troepenvermindering langs de Oekraïense grens blijft een Russische inval in Oekraïne “absoluut mogelijk”. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag gezegd in een update vanuit het Witte Huis. “Maar men moet alle kansen blijven geven aan de diplomatie”, aldus Biden, in een toespraak die afwisselde tussen signalen van openheid en vastberaden boodschappen.

evdgBron: BELGA

De aangekondigde terugtrekking van Russische troepen “zou positief zijn, maar we hebben de uitvoering daarvan in dit stadium nog niet geverifieerd. De “meer dan 150.000 Russische militairen” langs de grens met Oekraïne blijven in een “bedreigende positie”, aldus nog de Amerikaanse president.

Als het toch tot een inval komt, dan zullen de sancties ook klaar zijn, waarschuwde Biden. Die maatregelen zullen “de druk opvoeren op de belangrijkste financiële instellingen en essentiële industrieën”. Hij herhaalde in dat verband dat de gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland, dan niet in werking gesteld zal worden.

Ook op elke “asymmetrische aanval”, zoals cyberaanvallen, tegen de Verenigde Staten of NAVO-bondgenoten, is Washington voorbereid.

De toespraak was bedoeld om Amerikanen op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen, maar Biden sprak ook de Russische bevolking toe. “De Verenigde Staten en de NAVO vormen geen bedreiging voor Rusland, Oekraïne bedreigt Rusland niet”, zei hij nog. “De VS proberen ook niet om Rusland te destabiliseren. Aan de burgers van Rusland: u bent niet onze vijand.”

LEES OOK. Na het toneelstukje nu een afleidingsmanoeuvre? Zo kijken experts naar de terugtrekking van deeltje Russische troepen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten