Belgisch succes in Ruta del Sol: Rune Herregodts overleeft marathonontsnapping en wordt eerste leider in Andalusië

De 23-jarige Rune Herregodts heeft vanuit de vroege ontsnapping de eerste etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De eerste etappe eindigde met een steile laatste kilometer en daarin toonde de jonge Belg zich na een vlucht van bijna 200 kilometer de sterkste. Zijn eerste koersdag dit seizoen levert meteen een knappe zege op. Medevluchter Bassett werd tweede, Okamika kwam als derde over de streep. Het peloton miskeek zich compleet op de vluchtergroep. Herregodts is meteen ook de eerste leider van de Spaanse rittenwedstrijd.

Jeroen De Pauw

LEES OOK. Rune Herregodts (23) na verrassende ritzege in Ruta del Sol: “Enorm succes in een sterk deelnemersveld”

De eerste etappe van de Ronde van Andalusië, bijgenaamd Ruta del Sol, beloofde meteen een pittige opdracht te worden. De organisatie schotelde de renners een route van 200 kilometer voor door het Andalusische heuvelland. Onderweg kwamen de renners drie beklimmingen tegen waarvan de top van de laatste, de Alto La Parilla (8 km aan 3.7%), op twaalf kilometer van de streep lag. Met ook de finish bovenaan een steile pukkel, beloofde deze etappe spektakel op te leveren.

De eerste aanval van de dag was meteen de goede en na vijf kilometer vormde zich een kopgroep van acht renners. Daarbij twee Belgen van Sport Vlaanderen – Baloise: Lindsay De Vylder en Rune Herregodts. Ook de Tsjech Repa (Equipo Kern Pharma), de Brit Christian, de Amerikaan Bassett en de drie Spanjaarden Cuadros (Caja Rural), Okamika (Burgos-BH) en Isasa waagden de sprong.

De vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton. Hun voorsprong liep op een bepaald moment op tot een kwartier. Dat vond het peloton duidelijk van het goede teveel en op honderd kilometer werd de voorsprong gehalveerd. Maar aan de voet van de laatste klim, op twintig kilometer van de finish, hadden de acht leiders nog steeds bijna vijf minuten voorsprong. Was een stunt in de maak en bleven de vluchter voorop?

Lastige slotkilometer

De vluchters begonnen aan de Alto La Parilla en Herregodts schudde meteen aan de boom. Cuadros en Repa moesten hierdoor al snel afhaken. Op de top keek het peloton nog altijd tegen een achterstand van 2:30 aan. De winnaar leek toch voorin te zitten.

Na de top van de Alto La Parilla, ging het in dalende lijn richting aankomstplaats Iznàjar. Daar wachtte een steile laatste kilometer aan gemiddeld 7.2%: normaal een ideale springplank voor de punchers, nu het strijdtoneel van een gevecht tussen zes moegestreden vluchters.

Bij het ingaan van de slotkilometer begonnen de zes naar mekaar te lonken. Het viel helemaal stil en dat terwijl het peloton fors kwam opzetten. Bassett zette aan en met zijn laatste krachten probeerde de 23-jarige Herregodts te pareren. Schouder aan schouder sprintend vanuit het zadel klopte de jonge Belg toch zijn Amerikaanse metgezel. Een enorm knappe overwinning voor de renner Sport Vlaanderen - Baloise. Bassett werd knap tweede, Okamika derde. De voorwacht van het peloton kwam nog heel dichtbij, maar strandde op een halve minuut. Herregodts verovert ook de leiderstrui.

Ook donderdag staat een pittige etappe op het programma met aankomst bergop in Alcala La Réal.

 ©  Photo News

Uitslag - Rit 1 Ronde van Andalusië

1. Rune Herregodts

2. Stephen Bassett (USA) +2”

3. Ander Okamika (ESP) ‘’

4. Xabier Isasa (ESP) +12”

5. Lindsay De Vylder +15”

6. Mark Christian (GBR) +18”

7. Alessandro Covi (ITA) +31”

8. Gonzalo Serrano (ESP) +37”

9. Matteo Trentin (ITA) +38”

10. Benoit Cosnefroy (FRA) ‘’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten