Van Quickenborne niet onder de indruk van vernieuwingsplan Moslimexecutieve

 

 ©  BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is niet onder de indruk van het vernieuwingsproject van het Executief van de Moslims van België. Dat bleek woensdag uit zijn antwoord op een vraag van N-VA-Kamerlid Koen Metsu in de commissie Justitie. “Ik zie weinig van de verhoopte vernieuwing en professionalisering en betreur dat de moslimgemeenschap al maanden aan het lijntje gehouden wordt door haar zogeheten representatief orgaan.”

Bron: BELGA

De Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de islamitische godsdienst in ons land, kwam eind januari met een vernieuwingsproject op de proppen, gebaseerd op de aanbevelingen in het intern evaluatieverslag van juni 2020 waaruit zou blijken dat de organisatie met structurele problemen kampt. De executieve wil onder meer financieel onafhankelijk worden van de overheid en plant ook een verkiezing van de toekomstige leden van de instanties van de islamitische eredienst. 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kon tot nog toe niet reageren op de plannen, maar ontving vorige week vrijdag een brief van de Moslimexecutieve met daarin het reorganisatiemodel. “Ik heb de aangekondigde vernieuwing alle kansen willen geven, maar er zitten nogal wat gemiste kansen in”, klonk het woensdag in de Kamercommissie Justitie. 

De minister vindt onder meer dat er nog veel te weinig plaats is voor vrouwelijke leden in de Moslimexecutieve. Die legt een minimumquota op van twee vrouwen per regio - Vlaanderen, Wallonië en Brussel - maar dat is slechts een aanbeveling. “In het beste geval zijn er zes vrouwen op een totaal van vijftig leden. Dat is géén vooruitgang”, aldus Van Quickenborne. 

Van Quickenborne stelt zich ook vragen bij de financiering. De moskeeën zouden zelf financieren, maar de Moslimexecutieve maakt ook gewag van “andere financieringsbronnen”, zei hij. “Zullen het dan wel de Belgische moskeeën zijn die bijdragen?”, klonk het. 

De minister blokkeerde eind vorig jaar al een werkingssubsidie van 600.000 euro voor de Moslimexecutieve. Die beslissing werd onder meer ingegeven door de blijvende invloed uit Marokko en Turkije op het orgaan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten