Frankrijk en Europese partners trekken zich militair terug uit Mali

 

 ©  AFP

Frankrijk, zijn Europese partners en Canada trekken hun militaire operaties Barkhane en Takuba terug uit Mali. Dat hebben ze donderdag gezamenlijk aangekondigd. Reden is de verslechtering van de relaties met de militaire junta in Mali.

jvhBron: BELGA

In een gemeenschappelijk communiqué luidt het dat na negen jaar de “politieke, operationele en juridische voorwaarden” niet meer vervuld zijn om de militaire operaties aan te houden. Er wordt gesproken over een “gecoördineerde terugtrekking”. Die zou tegen juni een feit moeten zijn. De wil wordt wel uitgesproken om “geëngageerd te blijven”’ in de Sahelregio.

De buitenlandse militairen, onder wie ook Belgen, waren in Mali om jihadistische groeperingen in het noorden van het land te bekampen. De internationale partners die in de Sahel gemobiliseerd zijn, stellen hun steun aan buurlanden in de Golf van Guinee en West-Afrika te willen uitbreiden, als daarom gevraagd wordt. Ze zeggen dat de acties van gewapende jihadistische groeperingen zich “geografisch mogelijk uitbreiden.”

De Franse president Emmanuel Macron zei, geflankeerd door Europees Raadsvoorzitter Charles Michel, op een persconferentie dat de Sahel en de Golf van Guinee “prioriteiten” zijn voor de “expansiestrategie” van al-Qaida en Islamitische Staat.

Macron kondigde ook aan dat de militairen van de Europese taskforce Takuba van Mali naar Niger zullen geherpositioneerd worden, met name in de grensregio met Mali. Niger is daarmee akkoord, aldus de Franse president. Het boterde al een tijd niet meer tussen de Fransen en de militaire junta van kolonel Assimi Goïta in Mali. In januari werd de Franse ambassadeur in Bamaka nog uitgezet.

Bovendien doet de junta een beroep op huurlingen van de Russische firma Wagner, zei de Franse president. Die huurlingen beveiligen de economische belangen van de nieuwe heersers en de junta zelf. Volgens Macron delen de Europeanen “noch de strategie, noch de verborgen doelstellingen” van de Malinese junta.

Minister Dedonder: “Globale aanpak grondig bestuderen”

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil dat een globale aanpak van de strijd tegen terreur in de Sahel-regio – dus niet enkel op militair vlak – grondig wordt bestudeerd. Eerder deze week verklaarde minister Dedonder in het parlement al dat de voorwaarden voor de deelname van ons land aan operatie Takuba in het Afrikaanse land niet vervuld zijn. België neemt sinds 2021 deel aan Takuba met enkele stafofficieren, maar zou dat engagement later dit jaar opschroeven tot 255 militairen. Dat engagement wordt dus afgeblazen.

“We bestuderen samen met de partners in de Sahel de mogelijke opties in het belang van de bevolking in de Sahel-regio en de strijd tegen het terrorisme”, zegt de PS-minister donderdag. “Het belangrijkste is dat we samen kunnen blijven met onze Europese en internationale partners én met de lokale overheden in de betrokken regio. Een globale aanpak, dus niet enkel militair, moet grondig worden bestudeerd vooraleer verdere uitspraken te doen.”

België is in Mali ook actief in het kader van de VN-vredesmissie Minusma en de Europese trainingsmissie EUTM Mali. In totaal heeft België op dit moment een honderdtal militairen ter plaatse.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten