Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne trekt erkenning van Moslimexecutieve in: “Niet langer een gesprekspartner”

Vincent Van Quickenborne 

Vincent Van Quickenborne ©  BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) start de procedure op om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. Dat heeft hij vrijdag aangekondigd op Radio 1. Het orgaan “kan niet langer een gesprekspartner zijn”, zei hij.

jvhBron: BELGA

De Moslimexecutieve, officieel het Executief van de Moslims van België, is de officiële vertegenwoordiging van de islamitische godsdienst in ons land. Dat gaat gepaard met ongeveer 600.000 euro subsidies per jaar, maar over het functioneren van het orgaan bestaat al jaren ontevredenheid. Zo is de werking niet transparant, de structuur onduidelijk en is er sprake van sterke buitenlandse inmenging uit Turkije en Marokko. Een rapport van de Staatsveiligheid linkte voorzitter Mehmet Üstün enkele maanden geleden nog aan extremisme.

Maat is vol

Voor minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die het orgaan eerder al twee keer in gebreke stelde en de subsidie voor dit jaar opschortte, is de maat vol. Hij heeft beslist om de procedure op te starten om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken, kondigde hij vrijdag aan op de radio. Dat betekent dat de officiële rol van het orgaan wegvalt, net als de subsidies. “De organisatie is niet representatief voor alle moslims in ons land”, zei Van Quickenborne. “Je ziet een oudere generatie die elke voeling met de jonge moslims heeft verloren die hier de plak zwaait. Dat is nefast voor de moderne islam. Deze executieve kan niet langer een gesprekspartner zijn.”

De beslissing is onder meer ook ingegeven door het vernieuwingstraject dat de Moslimexecutieve vorige week overmaakte aan het kabinet van Van Quickenborne, naar aanleiding van de verkiezing van nieuwe leden in april. Dat voorstel “zit vol gemiste kansen”, zei de minister daar eerder deze week al over in de Kamer. Zo is er nog altijd te weinig plaats voor vrouwen en valt de mogelijkheid om gecoöpteerde leden uit andere geledingen van de islam aan te stellen weg. “Men vertrekt nog altijd van de etniciteit, dat is het grootste probleem. Je moet behoren tot een bepaalde zuil zoals de Marokkaanse of Turkse gemeenschap om verkozen te worden. Zo zet men de deur open voor buitenlandse inmenging”, legde de liberale vicepremier uit.

Moslimexecutieve noemt beslissing “onaanvaardbaar”

De beslissing van minister Van Quickenborne om de erkenning in te trekken, is “onaanvaardbaar”, zo heeft voorzitter Mehmet Üstün in een eerste reactie gezegd. Üstün is erover “verbaasd en ontgoocheld” dat Van Quickenborne de procedure voor de intrekking opstart. Volgens Üstün is het niet aan de minister, maar aan de moslimgemeenschap om over de executieve te oordelen. Üstün zei dat hij later op de dag in een persmededeling uitvoeriger op de kwestie zou ingaan.

En nu?

Van Quickenborne benadrukt dat de deelstaten nog altijd individuele moskeeën kunnen erkennen. De Moslimexecutieve heeft ook nog recht op wederhoor. De minister zelf hoopt dat de intrekking van de erkenning van het orgaan “een hefboom kan creëren voor de moderne islam om hier op termijn een organisatie te vormen die wel representatief is”. “Dat is perfect mogelijk, maar dan moet men wel vertrekken vanuit de basis van de moslims die hier bij ons leven en de islam belijden op een moderne manier, niet onder de tentakels van het buitenland.”

Hoe het verder moet met de Moslimexecutieve is niet meteen duidelijk. In het vernieuwingsvoorstel gaf het orgaan zelf wel al aan af te willen stappen van subsidies en de middelen voortaan bij de moskeeën en “andere financieringsbronnen” te gaan halen.

N-VA: “Tevreden dat minister eigenlijk gevolg geeft aan terechte bekommernissen”

N-VA-Kamerlid Koen Metsu reageert positief op de beslissing. “Na drie jaar lang aandringen kan ik enkel tevreden zijn dat de minister eindelijk gevolg geeft aan de terechte bekommernissen over dit slecht functionerend orgaan”, zegt hij. Voor Metsu is het tijd voor “een complete tabula rasa”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten