Geen treinverkeer in West- en Oost-Vlaanderen en op grote lijnen rond Antwerpen door storm Eunice

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGA

Vanaf 14 uur zullen er vrijdag als gevolg van storm Eunice geen treinen meer rijden in West-Vlaanderen, in het grootste deel van Oost-Vlaanderen en op de grote lijnen rond de stad Antwerpen. Dat zegt Thomas Baeken van spoornetbeheerder Infrabel. Vanaf 18 uur zou het treinverkeer weer geleidelijk herstellen.

jvhBron: BELGA

In West-Vlaanderen ligt het treinverkeer vanaf 14 uur volledig stil. In Oost-Vlaanderen gaat het om 90 procent van de lijnen: vanuit Brussel en Wallonië rijden er wel nog treinen tot Denderleeuw en Dendermonde.

Ook de grote lijnen rond Antwerpen zullen stilliggen. Er gaan vanuit de stad vanaf 14 uur tijdelijk geen treinen meer naar Lier, Mechelen en de Noorderkempen. Ook tussen Mechelen en Brussel is er geen verkeer, maar wel tussen Mechelen en Leuven. Het treinverkeer naar Nederland wordt eveneens onderbroken. Naar Frankrijk blijft één hogesnelheidslijn open en treinen naar Duitsland en Luxemburg blijven rijden.

In de Kempen, Limburg, Vlaams-Brabant en in Wallonië zullen de treinen wel kunnen blijven rijden. Hun snelheid wordt wel beperkt tot 80 kilometer per uur. Hogesnelheidstreinen mogen, afhankelijk van de lijn, niet sneller dan 170 of 160 kilometer per uur gaan.

Voorzorg

De beslissing om het treinverkeer voor een groot deel op te schorten, is genomen “om de veiligheid van de reizigers en van het personeel van Infrabel en de NMBS te garanderen”, luidt het. Infrabel roept treinreizigers op om wanneer mogelijk nog in de voormiddag naar huis terug te keren. “Het treinverkeer zal de hele dag zwaar verstoord zijn. In het algemeen worden de mensen verzocht hun reizen vandaag in het hele land te beperken. Er zijn geen alternatieven gepland”, luidt het. Voorts raadt Infrabel aan om de informatiekanalen van spoorwegmaatschappij NMBS in de gaten te houden, al lijkt zowel de website als de app momenteel bij momenten overbevraagd.

De spoornetbeheerder heeft wegens de storm overigens zijn interventieteams versterkt en staat klaar om snel in te grijpen bij incidenten, zoals bomen en takken die op de bovenleiding vallen of voorwerpen die op de sporen worden geblazen. “Infrabel spoort mensen die in de buurt van de sporen wonen aan om hun tuinmeubelen, priëlen, trampolines, vuilnisbakken en andere voorwerpen die door de wind kunnen wegwaaien en op de sporen terechtkomen, naar binnen te brengen of vast te binden”, luidt het. Als een voorwerp op de sporen zou belanden, vraagt Infrabel om het niet zelf te gaan zoeken, maar om dan de hulpdiensten te bellen.

 

 ©  Infrabel

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten