Ursula Von der Leyen opnieuw genegeerd door mannelijke politicus, opnieuw deed Charles Michel niets

Deze week vond de EU-Afrika-top plaats in Brussel. Tijdens een begroetingsmoment met Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, Europees president Michel en Frans president Macron werd Von der Leyen genegeerd door de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken Odongo. Het incident doet denken aan de ontmoeting met de Turkse president Erdogan vorig jaar. Toen deed Charles Michel niets, ook nu reageerde hij niet.

Volgens zijn communicatieadviseur had Charles Michel echter “niet gezien” dat de Oegandese minister Von der Leyen geen hand gaf.

“De video toont duidelijk dat de voorzitter van de Europese Raad met president Macron praatte terwijl de gast voorbij voorzitter Von der Leyen passeerde”, onderstreepte de adviseur van Michel op Twitter. “De video toont ook duidelijk dat de voorzitter van de Europese Raad zich vervolgens naar president Macron wendt om hem te vragen wat er gebeurd was. En de president heeft geantwoord: ‘Ja, hij heeft haar hand niet geschud’“, zo legde de adviseur ook uit op RTL-TVi. “Voorzitter Charles Michel heeft gewoon niet gezien dat de minister op die manier voorbij mevrouw Von der Leyen was gelopen”.

Op sociale media bestempelden sommigen de passieve houding van Michel als een tweede geval van “sofagate”, toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek van Michel en Von der Leyen aan Ankara de Belgische oud-premier liet plaatsnemen in de fauteuil naast hem, terwijl de Duitse Commissievoorzitter genoegen moest nemen met een zetel op de achtergrond. Von der Leyen reageerde toen bijzonder ontstemd op het voorval. Ditmaal heeft de Commissievoorzitter nog niet gereageerd op het incident met de Oegandese minister.

bekijk ook

Voorzitter Europese Commissie Ursula Von der Leyen kreeg geen stoel van Turks president Erdogan: “Euh...”

(al)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten