Laurens Sweeck soleert naar overwinning in Sluitingsprijs Oostmalle, eerste podiumplaats voor Thibau Nys bij elites

 ©  BELGA

Laurens Sweeck heeft zijn veldritseizoen beëindigd met een knappe overwinning in de Sluitingsprijs van Oostmalle. Sweeck haalde het voor Jens Adams en Thibau Nys. Iserbyt moest al snel zijn wedstrijd staken nadat hij vroeg in de cross tegen de vlakte ging.

Thomas Cami

De cross begon met een valse noot: meteen ging een heleboel renners tegen de vlakte, waaronder ook Eli Iserbyt die meteen een einde moest maken aan zijn wedstrijd, en dus ook zijn veldritseizoen. Een einde in mineur dus voor de 24-jarige renner van Pauwels Sauzen-Bingoal.

LEES OOK. Veldritseizoen eindigt in mineur voor Eli Iserbyt na val en opgave: “Hopelijk is er niks ergs aan de hand”

Iserbyt of niet: de cross ging uiteraard gewoon verder. Al snel kozen vier renners het ruime sop: Tom Meeusen, Laurens Sweeck, Thibau Nys en Jens Adams.

Die laatste had eventjes zelfs zin in een solo en zette zijn medevluchters op vier seconden, maar Adams liet het drietal snel weer aansluiten. Maar lang bleef het kwartet uiteindelijk niet samen: Nys en Sweeck gingen er samen vandoor, terwijl Meeusen en Adams in de achtervolging moesten.

En nog leek het voor Sweeck niet snel genoeg te gaan: ook Nys moest zich gewonnen geven en Sweeck sloeg al snel een kloofje na een snelle passage in de zandstroken. De 28-jarige Leuvenaar was ontketend en sprokkelde in een mum van tijd 18 seconden voorsprong op Nys en Adams, die intussen Meeusen achter hadden gelaten.

Sweeck gaf zijn voorsprong in de slotrondes niet meer uit handen en zet zo in stijl een punt achter zijn veldritseizoen, waarin hij vijf overwinningen pakte. Het is al de derde keer op rij dat Sweeck wint in Oostmalle. Jens Adams eindigde tweede, Thibau Nys derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Laurens Sweeck: “Doet deugd om seizoen met zege af te sluiten”

Het werd na de Kermiscross van Ardooie, de GP Leuven, de Flandriencross van Hamme en de Parkcross van Maldegem zijn vijfde zege van het seizoen. Sweeck had de handen vol aan Thibau Nys maar kon die op 20 minuten van het einde toch van zich afschudden.

“Ik ben echt wel blij dat ik voor de derde keer, op rij zelfs, deze wedstrijd heb kunnen winnen. Simpel was het niet. Ik heb een tijdlang mijn handen vol gehad aan Thibau Nys. Maar dan kon ik uiteindelijk toch alleen aan de slag en kon ik het bovendien nog afmaken ook”, meldde Laurens Sweeck.

Sweeck won voor derde opeenvolgende keer in Oostmalle.. Er was het plan binnen Pauwels Sauzen-Bingoal om te werken voor Sweeck, maar dat plan werd gefnuikt door die massale valpartij.

“Ik hoorde het kraken achter mij. Blijkbaar waren Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout daarbij betrokken want ik zag hen niet meer vooraan. Het doet deugd om het seizoen met een zege te kunnen afsluiten. Ik heb daarin vijf overwinningen laten optekenen. Ik behaalde daarnaast een pak mooie ereplaatsen maar misschien ontbreekt die ene echter uitschieter wel? Waar mijn toekomst ligt? Ik heb nog een contract lopen bij de ploeg van Mettepenningen en dit tot het einde van dit jaar. Maar ik kijk wel uit wat er komen gaat. Ik las nu eerst een mooie en verdiende rustpauze in. Wellicht trek ik daarbij even op skivakantie”, gaf Laurens Sweeck nog mee.

 ©  BELGA

Jens Adams: “Zeer tevreden met tweede plaats”

In volle finale kon Jens Adams Thibau Nys vervoegen in strijd voor de dichtste ereplaats. Na verloop van tijd kon Adams de jonge Nys afschudden en zo naar de tweede plaats rijden. Adams had daarvoor enkele fouten gemaakt waardoor hij telkens op achtervolgen was aangewezen. En die inhaalbewegingen kostten hem veel krachten.

“Misschien zat er nog wel iets meer in dan die tweede plaats. Maar ik maakte nu net iets te veel fouten om Laurens Sweeck een hak te zetten. Ik ben alvast zeer tevreden met die tweede plaats. Ik maakte twee fouten waardoor ik evenveel keer tegen de vlakte ging. Dat maakte het verschil. Laurens Sweeck reed op dat moment van mij weg. Anders had ik misschien zijn wiel kunnen houden. Dat was nu niet het geval. Ik moest ook vol doorgeven om opnieuw naar voren te knallen. Ik had misschien niet de beste benen van het seizoen, ik rijd wel mijn beste uitslag van het seizoen bijeen. De benen zeggen ook niet altijd alles denk ik dan. Ik ben echter zeer tevreden met die dichtste ereplaats”, verduidelijkte Adams.

Thibau Nys: “Blij het seizoen van knip- en plakwerk zo te kunnen afsluiten”

Een meer dan mooie prestatie van Thibau Nys in Oostmalle. Nys was de laatste die Laurens Sweeck kon bijbenen maar op drie ronden van het einde moest ook hij Sweeck toch laten rijden. Jens Adams maakte jacht op de tweede plaats en die bleek daarin net iets sterker dan de jonge Nys, waardoor die derde werd. Hij behaalde op die manier wel zijn eerste podiumplaats in de wedstrijden bij de elites.

“Ik had het niet verwacht dat ik vandaag op het podium zou staan. Dit is de eerste keer dat ik dat meemaak in een wedstrijd die ik rijd bij de elites. Alles zat dan ook mee. Ik heb vandaag eindelijk eens gevoeld hoe het is om mee te zijn van bij de start. Anders sta ik steeds een rij verder en dan ben je meteen op achtervolgen aangewezen. Vandaag kon ik een pak krachten sparen en dat was eraan te zien”, verduidelijkte Nys.

“Ik had zo nog een paar cartouches over in de wedstrijd. En die heb ik ook kunnen afschieten. Ik kende natuurlijk het geluk dat ik even in het zog van Laurens Sweeck mee kon. Ik deelde mijn cross perfect in. Ik bleef ook niet halsstarrig in zijn wiel hangen. Toen ik voelde dat het te snel ging, haakte ik meteen af. Daarna was het kwestie om in mijn eigen ritme te blijven”, legde Nys jr uit.

“Dit is een mooie opsteker na een seizoen van heel veel knip- en plakwerk. Ik moest afrekenen met twee schouderblessures en stond een tijdje op kant na een positieve coronatest. Ik kende ook veel ups en downs. Dat maakte het mentaal ook heel zwaar. Vanavond volgt een feetsje en dan ga ik wat rust nemen om dan weer op te bouwen in het wegseizoen”, besloot Thibau Nys.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten