Voortaan alleen nog ‘Metamaatjes’ bij Facebook, maar dat veroorzaakt meteen hoongelach

De tijd dat Zuckerbergs medewerkers al zijn ideeën kritiekloos slikten als zoete koek, lijkt stilaan voorbij. — © BELGAIMAGE
In de laatste fase van zijn naamsverandering van Facebook in Meta, heeft oprichter en CEO Mark Zuckerberg doodernstig aangekondigd dat het bedrijf zijn medewerkers voortaan zal aanspreken als ‘metamates’, ‘metamaatjes’ zo u wil. Iets soortgelijks gebeurt wel vaker bij Amerikaanse bedrijven: Pinterest bijvoorbeeld noemt zijn mensen Pinployees, Accenture heeft het over Accenturions en Zappos over Zaponians. De achterliggende idee: zo’n eigen naam verhoogt de betrokkenheid van de medewerkers, omdat collega’s elkaar als bijna-familie gaan zien.
Zuckerberg maakte dat bekend tijdens een virtuele bijeenkomst met alle medewerkers, waarin hij de nieuwe bedrijfswaarden van Meta besprak. De bewuste slagzin – “Meta, metamates, me” – die de nieuwe naam van de medewerkers vastlegt, leidde al meteen tot flink wat schampere opmerkingen. “Zo weten we meteen waar wij staan in de prioriteiten, helemaal achteraan”, klonk het bitter bij sommigen. Velen zagen er een doorslagje in van de leuze van de Amerikaanse Navy – ‘Ship, shipmate, self’ – en vroegen zich schertsend af of Zuckerberg nu ook militaire discipline zal eisen of zelfs de vlaggengroet zal invoeren. Anderen verwoordden het nog cynischer: “Zitten we nu op een zinkend schip?” De tijd dat Zuckerbergs medewerkers al zijn ideeën kritiekloos slikten als zoete koek, lijkt stilaan voorbij. (krs)
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Leven zo duur geworden dat vier op de tien chronisch zieken moeten besparen op zorg
Concerten van Rammstein in ons land blijven niet zonder gevolgen: haast volledige oeuvre van band in Ultratop
Internetfenomeen verkoopt 25.000 blikjes pils in vijf uur tijd: “En toen belde Delhaize”
Liliane Saint-Pierre na verlies mama en pluspapa: “Soms denk ik: moet ik nu echt tot het einde van mijn dagen alleen zitten?”
Zangeres Hannelore Bedert (38) vindt opnieuw de liefde: “Ik had schrik dat ik zou vergelijken”