Dave De Kock wordt overgeleverd: verdachte van moord op Dean binnen de tien dagen in ons land

Dave De Kock, de hoofdverdachte in de zaak van de moord op en ontvoering van de vierjarige Dean Verberckmoes, wordt overgeleverd aan ons land. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer in Amsterdam beslist.

Dirk CoosemansBron: BELGA

Dave De Kock werd op 17 januari opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht voor vrijheidsberoving en betrokkenheid bij de dood van kleuter Dean (4). Het lichaam van Dean was eerder die dag teruggevonden op Neeltje Jans in Zeeland. De Kock weigerde aan ons land overgeleverd te worden omdat hij de feiten ontkent en omdat hij vindt dat de levensomstandigheden in de Belgische gevangenissen mensonwaardig zijn.

De Kock heeft in de gevangenis van Middelburg ook om een psychiater en een psycholoog gevraagd, zo bleek op de zitting van de Internationale Rechtshulpkamer op 8 februari. De overlevering zou de situatie van De Kock verslechteren, zei zijn Nederlandse advocaat Michaël Yap.

Volgens Yap was er geen sprake van moord of ontvoering, en kon De Kock alleen berecht worden voor het achterwege laten van hulp. De rechtbank wees dat argument af. “De rechtbank stelt vast dat de opgeëiste persoon heeft verklaard niet schuldig te zijn aan de feiten. Hij heeft dit echter tijdens het verhoor ter zitting niet aangetoond. De onschuldbewering kan reeds om die reden niet leiden tot weigering van de overlevering. De opgeëiste persoon kan zijn onschuldverweer desgewenst naar voren brengen bij de Belgische rechter.”

Tegen de beslissing van de Internationale Kamer van de rechtbank in Amsterdam is geen beroep meer mogelijk. De Kock zal dus binnen de tien dagen aan ons land overgeleverd worden. In ons land zit zijn vriendin R.W. al sinds de feiten in de cel op betichting van ontvoering en moord. Het parket gaat er dus van uit dat beiden betrokken zijn bij het overlijden van de kleuter.

Psychiatrisch onderzoek

In België zal De Kock vertegenwoordigd worden door meester Peter Verpoorten. “Ik heb in Nederland al enkele keren gesproken met mijn cliënt. Hij zal na zijn overlevering verklaringen afleggen en meewerken aan het onderzoek. Ik denk dat hij eind deze week of begin volgende week in ons land kan zijn.” Verpoorten laat ook aan Belga weten dat zijn client een grondig psychiatrisch onderzoek moet krijgen in ons land. “Het is belangrijk dat er hier een grondig onderzoek gebeurt, zowel naar de feiten als psychologisch en psychiatrisch”, aldus Verpoorten.

Verpoorten heeft veel ervaring met de interneringsproblematiek en gaf in dat kader eerder toelichting aan Nederlandse media over de zaak De Kock, maar dat gebeurde voor hij optrad als advocaat van de verdachte. Gevraagd door RTL Nieuws waarom De Kock na tien jaar gevangenisstraf kon vrijkomen zonder psychiatrische behandeling, zei Verpoorten toen: “In België hebben we een zwartwitsysteem. Als iemand een misdrijf heeft gepleegd, wordt gekeken of iemand toerekeningsvatbaar was. Als een verdachte ontoerekeningsvatbaar wordt geacht, kan internering worden opgelegd.”

LEES OOK. “Je moet niet gestoord zijn om een kind te doden”: experts over wat er omgaat in het brein van iemand als Dave De Kock

De Kock werd toerekeningsvatbaar verklaard en in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van de 2-jarige Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat de celstraf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd werd.

Verpoorten stelde aan RTL dat De Kock beter door een volksjury berecht geweest was. “Dit soort zware zaken horen bij het assisenhof. Daar kunnen getuigen worden gehoord, psychiaters vragen worden gesteld, dokters worden gehoord. Een volksjury doet dan uiteindelijk uitspraak. Maar het grootste probleem is dat het openbaar ministerie dat niet heeft gedaan. Dat is namelijk een tijdrovende procedure. Dus heeft het OM het naar een lagere rechter gestuurd, waar het schriftelijk is behandeld. Geen getuigen, geen psychiaters. Maar iedereen geeft een mening en klaar. Het is de schande van de Belgische justitie”, zei Verpoorten in het interview op 18 januari, voor hij aangezocht werd door De Kock.

Het is nog niet duidelijk of de toerekeningsvatbaarheid van De Kock in België betwist zal worden. De onderzoeksrechter in Dendermonde zal bij de aanhouding van De Kock vermoedelijk een college van psychiatrische deskundigen aanstellen om hem te onderzoeken. De verdediging kan in een later stadium eigen experten aanstellen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten