Bij welke sport verbruik je het meest calorieën? Check hier hoe intensief jouw favoriete hobby is

 ©  Shutterstock

In de eerste aflevering van onze podcast De Calorievreters gaan we na hoeveel je moet sporten om een pak friet eraf te krijgen. Maar welke sport is nu het meest intensief? Waarbij verbruik je het meeste energie? Hier vind je het volledige overzicht, van A tot Z, van aerobics tot zwemmen dus.

De vergelijking is gebaseerd op de zogenaamde MET-waarden (Metabolic Equivalent of a Task). Dat is een officiële en wetenschappelijk erkende basis om activiteiten met elkaar te vergelijken. Die MET-waarden vormen ook de basis voor het calorieverbruik dat sporthorloges en sport apps zoals Strava aangeven.

Beluister hier de eerste aflevering van De Calorievreters

De basiswaarde is 1 MET. Dat staat gelijk aan niksdoen, gewoon in de zetel zitten. Een activiteit van 7 MET is dan dus 7 keer zo intensief als niksdoen.

Exacte calorieën staan er in deze lijst niet, omdat dat verschilt per persoon. Het wordt bepaald door gewicht, lengte en leeftijd. Iemand van 100 kg verbruikt een pak meer calorieën bij dezelfde activiteit dan iemand van 50kg. Maar de lijst vormt wel een handige basis om sporten met elkaar te vergelijken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten