Studie CREG die alweer offline gehaald is: “Twee grote gascentrales extra nodig in geval van volledige kernuitstap”

 ©  BELGA

In een intussen weer offline gehaalde studie concludeert energieregulator CREG op basis van cijfers van netwerkbeheerder Elia dat er één à twee grote gascentrales extra nodig zijn in het geval van een volledige kernuitstap. Anders zouden we in de winter van 2026 in de problemen komen. De CREG verwijt Elia foute berekeningen te hanteren en vreest voor oversubsidiëring.

De studie stond maar even online. Het zou om een onafgewerkt werkdocument gaan. Maar ondertussen was N-VA-Kamerlid Bert Wollants er wel al op gekomen. Dat het zo snel weer verdween, doet dan ook vragen rijzen. “Ik heb vorige week aan het hoofd van de CREG gevraagd waarom, maar die vond nog geen tijd om te antwoorden”, tweet Wollants.

Zeker is wel dat het document koren op de molen is van tegenstanders van een volledige kernuitstap. Die zien nog maar eens een bewijs dat alle kerncentrales sluiten een kapitale vergissing is.

Uit correspondentie met het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) blijkt dat de CREG net vindt dat Elia te veel gascentrales vraagt. Dat zou net tot te veel en dus te dure capaciteit leiden. De CREG weigert die conclusie te onderschrijven. Van der Straeten moet nu bemiddelen tussen de twee instanties.  (wwi, agy)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten