Filippo Ganna is te kloppen en nog twee andere conclusies na drie dagen UAE Tour

 

 ©  LaPresse

Filippo Ganna kan nog een tijdrit verliezen. Dat leerde de chrono in de UAE Tour, waarin hij over negen kilometer meer dan zeven seconden moest toegeven aan Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), die ook de nieuwe leider wordt. Wat we gisteren op de woestijnwegen van Ajman zagen, is géén alledaags gegeven. Drie conclusies na drie dagen woestijnkoersen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hugo Coorevits

1. Eerste verlies van Ganna dit jaar

Het was van de Europese kampioenschappen van 9 september in Trento geleden dat Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) nog een tijdrit had verloren. Toen van Stefan Kung, ook al een Zwitser, zij het toen over een meer dan dubbele afstand dan dit keer. “Ik trapte een groter vermogen dan oorspronkelijk voorzien”, aldus Ganna. “Dan kan je niet ontevreden zijn en kan je alleen zeggen: Chapeau Bissegger.”

Bissegger haalde op de vlakke wegen een gemiddelde van 55,575(!) kilometer per uur en veegde met zijn zege ook de nul weg voor de World Tour-ploeg van Jonathan Vaughters. Voor de 23-jarige Zwitser was het geen première. Vorig jaar al verraste hij door de tijdrit van Parijs-Nice te winnen. Dit is ondertussen al zijn vierde chronowinst. “Ik voelde dat ik de power had om het te doen. Da’s welgekomen na een winter, waarin ik langer dan verwacht last had van een breukje van een handwortelbeentje.”

2. Pogacar op de juiste koers

Tadej Pogacar was erg blij met zijn vierde plaats. De Sloveen diende alleen nog Tom Dumoulin en Ganna te laten voorgaan. “Na de U-bocht ging het puur om de kracht. Ik ben een tevreden man, ook al omdat mijn ploegmaten João Almeida en Mikkel Bjerg direct achter mij eindigden. Het waren mijn snelste tien minuten ooit”, aldus de tweevoudige Tourwinnaar, van wie wordt verwacht dat hij in deze thuiswedstrijd van UAE-Team Emirates vandaag toeslaat op de slotklim van Jebel Jais en de leiderstrui overneemt van Bissegger, waarmee hij de weg zou effenen naar een tweede opeenvolgende eindzege in deze rittenkoers.

 

 ©  LAPRESSE

3. Philipsen op kruissnelheid

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) is op dreef. Dat demonstreerde de Vlam uit Ham niet alleen door de eerste dag te winnen en in de tweede rit nipt te verliezen van Cavendish. Maar zijn tijdrit toonde nog duidelijker de progressie aan. Tiende op nog geen halve minuut van Bissegger. “Het was de eerste keer dat ik op de tijdritfiets zat. Nooit zette ik in zo’n gezelschap zo’n tijdrit neer. Het is voor mij het bewijs dat ik de voorbije winter opnieuw enkele stappen heb gezet. Ik sta nu wel derde in de stand, maar dat interesseert me niet echt. Ik ga in de bergrit geen zotte dingen doen, maar me reserveren voor de donderdag- en vrijdagrit, die opnieuw op een spurt eindigen.”(hc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten