Jinnih Beels (Vooruit) vindt dat overheid drugs moet verkopen: “Gebruikers zouden ook geen boete mogen krijgen”

Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit). ©  Jan Van der Perre

“Het zou verstandig zijn om zowel het bezit als het gebruik van drugs uit het strafrecht te halen. Gebruikers zouden niet gestraft mogen worden, zelfs niet met een boete.” Daarvoor pleiten Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) en drugsexpert Tom Decorte (UGent) deze week in Knack. Daarnaast vinden ze dat de overheid zelf drugs moet gaan verkopen.

mtmBron: Knack

Volgens Beels, de Antwerpse schepen van Onderwijs en Jeugd en criminologe van opleiding, is het hoogtijd dat de Belgische drugswet - die donderdag exact 101 jaar van kracht is - anders aangepakt wordt. Ze pleit voor een legalisering van drugsgebruik, ook van harddrugs zoals cocaïne.

“Het zou verstandig zijn om zowel het bezit als het gebruik van drugs uit het strafrecht te halen. Gebruikers zouden niet gestraft mogen worden, zelfs niet met een boete - wat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) recent nog voorstelde”, aldus Beels, die vindt dat boetes de ongelijkheid verscherpen. “Wie het zich kan permitteren, betaalt die 200 of 300 euro en blowt of snuift rustig verder. De anderen komen in de miserie terecht.”

“Drugsvrije wereld is illusie”

Beels, die vroeger nog aan de slag was als commissaris bij de federale politie, wordt bijgestaan door Tom Decorte, drugsexpert van de UGent. “In 1921 wilden ze een ‘drugsvrije wereld’ creëren”, zo zegt hij in Knack. “Dat is een illusie gebleken, maar de strafwet is wel de ruggengraat van het drugsbeleid gebleven.”

LEES OOK. Als niet de rechter, maar de politie je bestraft: hoe werkt het nieuwe systeem van onmiddellijke minnelijke schikkingen?

De Vooruit-schepen zegt er wel bij dat ze “vierkant tegen alle soorten drugs” is en pleit wel voor een verbod op drugsgebruik voor minderjarigen. “Ik vind dat we op de eerste plaats jongeren moeten leren om op een verantwoorde manier met roesmiddelen om te gaan.”

Drugs van de overheid

Tot slot doen Beels en Decorte nog een opmerkelijk voorstel. De overheid moet zelf ook de verkoop van drugs gaan organiseren. “Finaal moet je als overheid ook de productie en distributie van drugs gaan reguleren en controleren. Zo weet je bij substanties als cannabis op z’n minst wat erin zit”, aldus Beels. “En zo kan je ook echt een klap uitdelen aan de drugsbendes en de illegale handel.”

Volgens Decorte zou je niet alleen cannabis, maar ook harddrugs als cocaïne bij de overheid moeten kunnen kopen. “Mits je voldoende restricties inbouwt.”

Aangeboden door onze partners