België stuurt militair beschermingsmateriaal naar Oekraïne

 © BELGA 

België gaat in op de Oekraïense vraag om militair beschermingsmateriaal te sturen. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdagavond bekendgemaakt na afloop van een Veiligheidsraad.

Bron: BELGA

Het gaat om helmen en andere types bescherming. Wapens zijn er niet bij: de Belgische defensie heeft die zelf nodig om de engagementen binnen het NAVO-bondgenootschap te kunnen nakomen, zei De Croo. 

Ons land stuurt daarnaast humanitaire hulpmiddelen richting Oekraïne via B-FAST, het snelle responsteam van Buitenlandse Zaken. Daar gaat het onder meer om kookinfrastructuur en hygiënekits voor de bevolking. 

Daarnaast biedt ons land aan om gewonde militairen en burgers uit Oekraïne over te brengen naar het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek voor de eerste zorgen, waarna ze mogelijk in civiele ziekenhuizen kunnen worden verzorgd. 

Los van die engagementen kan België ook “op zeer korte termijn meerdere honderden troepen mobiliseren” met capaciteit ter land, ter zee en in de lucht om de NAVO-engagementen na te komen, kondigde minister van Defensie Ludivine Dedonder aan. Binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie wordt een aanval op één van de leden beschouwd als een aanval op alle landen. Oekraïne is geen NAVO-lidstaat.

LEES OOK. Russische troepen blijven komen, Oekraïne roept noodtoestand af: hoe alle kampen zich voorbereiden op een escalatie

LEES OOK. Hoe sterk is het Russisch leger? Wie zijn de gevreesde ‘Spetsnaz’ en maakt Oekraïne een kans?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten