Door covid-achterstand rekent Kasper Asgreen vooral op sterk blok: “Als er niemand écht bovenuit steekt, maken we met vier kans om het af te maken”

 

 ©  Photo News

Quick-Step Alpha Vinyl Team brengt met Yves Lampaert, ex-winnaar Zdenek Stybar, de snelle Florian Sénéchal en Kasper Asgreen vier vooruitgeschoven pionnen in lijn voor de Omloop Het Nieuwsblad. Al geeft de Deense winnaar van de E3 Saxo Bank Classic Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen van vorige lente toe dat hij toch wat achterstand heeft. “Ik heb wat trainingsarbeid in te halen, maar ik denk dat het straks in mijn voordeel uitdraait, want Parijs-Roubaix is één week later dan andere jaren gepland”, aldus de boomlange Deen van Lefevere.

Hugo Coorevits

Begin februari had je een positieve Covid-test. Hoe voel je je nu? Hoe gaat het met je conditie zo vroeg op het seizoen?

“Ik ben volledig hersteld. Ik verloor natuurlijk wel wat trainingsdagen. Dat voelde ik in de Ronde van de Algarve en dat zal nu ook nog zijn weerslag hebben in dit openingsweekend. En misschien ook nog in Tirreno-Adriatico, want ik heb toch wat achterstand op te halen. Dat is een tegenvaller.”

“Gelukkig is Parijs-Roubaix dit jaar een week later dan gewoonlijk. We hebben al enkele trainingsblokken ingepland om de achterstand dicht te rijden. Ik zal wat minder koersen dan andere jaren. Ik ben ervan overtuigd dat dit allemaal nog in mijn voordeel zal uitdraaien gezien de periode van de Vlaamse kasseiklassiekers nu langer is dan andere jaren. Ik hoop dat ik okay ben voor de klassiekers van de tweede helft van maart en de eerste helft van april. Voor dit weekend moet ik wel realistisch zijn. Ik heb toch wat achterstand en ik ben nog niet honderd procent top.”

Je won al Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen, maar wat betekent de Omloop Het Nieuwsblad voor jou?

“In Vlaanderen koersen is gewoon altijd speciaal. Dit zijn zulke harde wedstrijden. Altijd weer zit iedereen op het einde van zo’n koers op de limiet. Iederéén heeft respect voor deze koersen, omdat je weet waaraan je begint. Hoe lastig het zal zijn.”

“We deden woensdag nog een verkenning. Niets beters om in de mood te komen voor zaterdag. Je voelt je mentaal groeien om zaterdag tot je beste inspanning van het moment te komen. In zo’n koersen rijd je nooit op automatische piloot. Anders ben je na de eerste twee hellingen al achter het peloton aan het zwemmen. Ik hou geweldig van het proces om in de juiste mindset te komen voor de Vlaamse kasseiklassiekers. Om klaar te zijn voor de warm up van de highlights die later volgen. Het is gewoon really good fun, deze koersen.”

Wie wordt de vooruitgeschoven pion op het schaakbord van Quick-Step Alpha Vinyl?

“We hebben er vier hé. Yves (Lampaert), Zdenek (Stybar), Florian (Sénéchal) en mezelf. Ik denk dat we allemaal al bewezen dat de conditie de juiste richting uitgaat. Niemand van ons heeft dit weekend als dé piek van het seizoen gekozen. En dat zullen we ook voelen onder de Omloop Het Nieuwsblad, maar dit gaat voor alle renners van de Vlaamse kasseiklassiekers op. Het komt veel eerder dan alle andere topwedstrijden. Zolang er niemand écht bovenuit steekt, denk ik dat we onze kansen hebben.”

 

 ©  BELGA

Zonder Alaphilippe, Ballerini en de zieke De Clercq… De ploeg heeft in vergelijking met vorig jaar in de Omloop Het Nieuwsblad door omstandigheden wat aan kwaliteit ingeboet.

“Tim moeten missen is een groot verlies voor de ploeg. Hij is zo bedreven in het controleren van zo’n koersen, wat geen gemakkelijke opdracht is. Dat zullen we voelen. En dat kan ook de wedstrijd zelf beïnvloeden. We hebben Josef Cerny voor wie het weliswaar allemaal nieuw is, maar hij heeft ook een grote motor. Ik ben zeker dat hij het goed zal doen. Dat zag ik op de verkenning woensdag. Ook op de kasseien loopt het lekker voor onze Tsjech. Ik verwacht dat hij Tim waardig zal vervangen.”

“Davide Ballerini komt pas in Tirreno opnieuw in actie en zit nu op hoogtestage op de Teide. Terwijl Julian Alaphilippe een ander programma koos. De wereldkampioen is zo’n goede coureur, maar ik vermoed dat we wel een manier vinden om het zonder hem ook goed te doen. Dat lukte vroeger wel. Ik vermoed dat we daar nu ook toe in staat zijn. En elk jaar opnieuw staat er bij ons wel een nieuwe jongen op wanneer het nodig is. Je zal dat dit seizoen opnieuw zijn. We hebben ook nog Jannik Steimle en Stan Van Tricht die bij de kern voor de Vlaamse kasseiklassiekers zitten. Ik heb er een goed oog in. In de kleinere koersen al demonstreerden ze dat ze er klaar voor zijn.”

Vorig jaar had iedereen de mond vol van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en ook Tom Pidcock, maar jij was toch de man die met Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen dé man van het klassieke voorjaar was. Geeft dat meer verantwoordelijkheid?

“Misschien. Na een lente zoals vorig jaar verwacht ik dat er wat meer ogen op mij zullen gericht worden. Dat is logisch. Ik moet dat als een compliment beschouwen. Maar de geciteerde renners zijn toch nog altijd van de beste in dit soort klassiekers. Ik denk dat ze toch nog meer geschaduwd zullen worden.”

“Mathieu van der Poel moet nog terugkeren na zijn rugblessure, maar het is een buitengewone coureur met buitengewoon fysiek talent. Als er iemand tijdig kan terugkeren na blessure, hij dan wel hoor. Voor de wielermonumenten van het voorjaar blijf ik rekening houden met Mathieu van der Poel. Tot ik zijn naam niet zie op de definitieve startlijst. Het zou een serieuze vergissing zijn om nu al naast hem te kijken. Ik verwacht hem bij de start.”

 

 ©  BELGA

 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten