VTM gaat programma ‘Ik wil een kind’ dan toch niet maken

 ©  rr

Ze deed veel stof opwaaien, de oproepaflevering van Ik wil een kind. Het VTM-programma zou draaien rond mensen die een kind willen met iemand anders. Het concept kon lang niet overal op bijval rekenen. Zopas maakte de zender bekend dat het programma uiteindelijk niet zal gemaakt worden.

Wout Desmytere

VTM maakte de beslissing op basis van gesprekken met de wensouders die zich hebben aangemeld voor het programma. Ik wil een kind zou mensen volgen die kiezen voor bewust co-ouderschap. Een gezinsvorm waarbij twee of meer mensen besluiten samen een kind op de wereld te zetten zonder dat er sprake is van een romantische relatie.

“Met Ik wil een kind wilden we heel graag het taboe rond bewust co-ouderschap doorbreken”, klinkt het bij channel manager Maarten Janssen. “Daar zijn we voor een stukje in geslaagd met de lancering van de oproepaflevering, die stevig over de tongen ging.”

LEES OOK. Expert van ophefmakend VTM-programma ‘Ik wil een kind’: “Ik denk dat dit traject betere kansen biedt voor een kind”

Die eerste aflevering was inderdaad een veelbesproken onderwerp op sociale media, waar veel mensen hun twijfels uitten over het gebruik van kinderen in televisieprogramma’s. Ook verschillende politici stelden vraagtekens bij het concept.

Liever niet voor camera’s

“Daar wilden we graag een integer en respectvol programma uit laten voortvloeien waarin het traject van de wensouders werd begeleid en gevolgd. Uit gesprekken met mensen die zich hebben aangemeld, stellen we momenteel vast dat de nood aan informatie en begeleiding heel hoog is, maar dat de meeste wensouders het traject liever niet voor de camera’s afleggen.”

En dat betekent meteen het einde van het programma. “We hebben steeds rekening gehouden met de wensen, vragen en bezorgdheden van de wensouders. Het was nooit het uitgangspunt om het programma koste wat het kost te maken”, aldus Janssen. “Wat we wel wilden doen, is bewust co-ouderschap onder de aandacht te brengen. We blijven het thema dan ook een warm hart toedragen en laten de mensen die zich hebben aangemeld voor het programma niet in de kou staan.”

LEES OOK. Politiek erg kritisch over nieuw VTM-programma ‘Ik wil een kind’: “Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden”

Concreet zullen de makers hun research, die ze de afgelopen maanden verzamelden, delen met de mensen die zich hebben ingeschreven. Daarnaast kunnen de wensouders terecht bij de experten die zouden meewerken aan het programma. Wie dat wil, kan ook in contact komen met de andere mensen die zich hebben aangemeld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook