Voedselagentschap waarschuwt voor vloeibare xtc in flessen champagne

 ©  Belga

In Duitsland en Nederland zijn een tiental gevallen bekend van mensen die ziek werden na het drinken van champagne waarin grote hoeveelheden MDMA (vloeibare xtc) zat. In Duitsland heeft dat zelfs al een leven geëist. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) waarschuwt nu iedereen die online drieliterflessen champagne Moët & Chandon Ice Impérial kocht.

tg

Twee weken geleden is een 52-jarige Duitsers overleden als gevolg van een vergiftiging in een Italiaans restaurant in Weiden in der Oberpfalz, een plaatsje in het zuiden van Duitsland. Zeven andere restaurantbezoekers die samen met de man een magnumfles champagne hadden gedronken, werden in het ziekenhuis opgenomen. In de fles werd later een grote hoeveelheid MDMA of vloeibare xtc ontdekt.

In Duitsland heeft de consumptie van het goedje geleid tot één dode en zeven zeer ernstige ziektegevallen, in Nederland waren er volgens de producent vier ziektegevallen. Ons Federaal Voedselagentschap waarschuwt nu voor het drinken van champagne van Moët & Chandon Ice Impérial. “Het gaat enkel om drieliterflessen met het lotnummer LAJ7QAB6780004. Ze kunnen mogelijk MDMA (xtc) bevatten”, zo luidt de waarschuwing.

LEES OOK. Ze deelden een fles champagne op restaurant, maar die bleek vergiftigd: Duitser overlijdt, zeven vrienden in ziekenhuis

“Er zijn geen aanwijzingen dat die flessen op de Belgische markt aanwezig zijn en momenteel zijn bij ons ook geen incidenten gemeld”, zegt de woordvoerder van het FAVV. Gevraagd wordt wel dat consumenten die dit product online hebben aangekocht, uiterst voorzichtig zijn en het niet consumeren.

Het is nog niet bekend hoe de MDMA in de flessen terecht is gekomen. Er wordt onder meer onderzocht of er sprake kan zijn van afpersing. Maar in het verleden zijn er ook al gevallen geweest waarbij drugsbendes drugs in drank mengden om ze veilig te kunnen smokkelen.

Anijsgeur

Het grote gevaar is, zeggen experts, dat je bij het inschenken geen duidelijke kenmerken ziet. Champagne die MDMA bevat, zou niet bruisen en een roodbruinige kleur hebben die na verloop van tijd donkerder wordt. Slachtoffers hadden het ook over een afwijkende anijsgeur.

Wie iets verdachts opmerkt bij het uitschenken, wordt gevraagd het FAVV-meldpunt te contacteren en zeker niet te proeven. Zelfs een slok nemen zonder in te slikken kan al gevaarlijk zijn, waarschuwt het voedselagentschap.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten