Bronzen Hanne Desmet gehuldigd in Deurne: “En nu terug focus op de training”

© ATV

Bronzen medaillewinnares op de Olympische Winterspelen Hanne Desmet is vrijdagavond in de bloemen gezet in het Deurnese districtshuis. Ze is officieel lid van de Deurnese schaatsclub Ice Diamonds Antwerp, maar traint eigenlijk in Nederland. “Ik hoop dat de club nu meer leden krijgt voor shorttrack”, zegt ze.

Rebecca Van Remoortere

De Antwerpse Hanne Desmet werd de eerste Belgische vrouw die een individuele medaille won op de Winterspelen en behaalde de zevende medaille ooit voor ons land. De 25-jarige Desmet schreef met haar medaille op de 1000 meter shorttrack sportgeschiedenis.

Hanne is lid van schaatsclub Ice Diamonds Antwerp, maar schaatst niet in Deurne. Voorzitter van de club Erik Boens legt uit. “Hanne was altijd lid van de Irta Shorttrack Club in Wilrijk. Die club is sinds oktober opgegaan in onze Deurnese club. Wij waren altijd een kunstschaatsclub, maar nemen er sinds oktober dus ook shorttrack bij. Daarom is onze naam veranderd naar Ice Diamonds Antwerp en is Hanne dus eigenlijk ook lid van onze club, al traint ze in Nederland.”

Dat de club nu ook shorttrack kan aanbieden, heeft dan weer alles te maken met de recente opening van Sportoase Groot Schijn in Deurne met nieuwe ijspistes. “We ontvangen nu de leden van Wilrijk, maar zien nu ook al een Hanne-effect op nieuwe leden die de sport net ontdekken. De Olympische medaille in die discipline is voor ons de kers op de taart. We hopen dat het de sport nog meer in de schijnwerpers kan zetten.”

Hanne kwam vorige week al eens bij Sportoase in Deurne kijken. “Ik stond toen ook even mee op het ijs. Het ziet er goed uit. Ik hoop dat mijn prestatie op de Winterspelen veel nieuwe leden aantrekt die de sport willen ontdekken, dat is misschien wel mijn belangrijkste doel geweest. Ik moest vaak uitleggen wat shorttrack precies is, maar nu heb ik het gevoel dat iedereen de wedstrijd gezien heeft en weet wat ik doe.”

Concurrentes

Volgens Hanne kun je op elke leeftijd beginnen met de sport. “Mijn concurrentes zijn allemaal begonnen toen ze vier waren. Ik was elf. Dat is relatief laat. Maar iedereen kan dus zeker eens proberen in Deurne en ontdekken hoe leuk het is.”

Voor Hanne zijn het drukke dagen geweest. “Ondertussen probeer ik ook terug de focus te leggen op mijn trainingen. Ik ben nu al bezig met fietsen en kracht. Vanaf volgende week sta ik eindelijk terug op het ijs.”

Naast veel lof voor haar geleverde prestatie, ontving Hanne tijdens de viering vrijdag verschillende attenties waaronder een getekend portret van haar. Het kunstwerk werd, op vraag van district Deurne, gemaakt door de lokale kunstenaar Manu De Mey. Daarnaast kreeg ze ook een oorkonde van stad Antwerpen, het boek ‘100 jaar Olympische Spelen’ en een speciaal voor haar gemaakte taart.

Hanne mag de taart aansnijden. ©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten