110de Scheldeprijs kondigt zich extra feestelijk aan: “We gaan uit van koers zonder beperking”

Scheldeprijsorganisator Jack Vissers met veiligheidsverantwoordelijke Frank Noens met de affiche van de 110de Scheldeprijs. Beide politiemannen hebben er duidelijk zin in. © JAA

Schoten -

Met de Omloop Het Nieuwsblad start zaterdag het Vlaamse wielervoorjaar en dan begint ook in Schoten, decor van de voornaamste koers op Antwerpse bodem, de wielerkoorts stilaan te stijgen. Organisator Jack Vissers gaat ervan uit dat de 110de editie van de Scheldeprijs op woensdag 6 april eindelijk nog eens even intens beleefd kan worden als vroeger. Opvallend: de ruim negenhonderd vips verhuizen met hun tenten van het park naar locaties vlakbij het parcours in het centrum van Schoten.

Jan Auman

We moeten even in de tabellen spieken om na te trekken wie de twee voorbije stille Scheldeprijzen ook alweer gewonnen heeft. Juist ja: Caleb Ewan (2020) en Jasper Philipsen (2021). Mooie winnaars, zeker wel, maar voor de wielerliefhebbers en zeker voor de Schotenaren waren het geen memorabele dagen zoals voorheen. Het ‘nationale feestdaggevoel’ was door corona ver weg.

“Dit jaar staan de sterren gelukkig gunstiger. Ik ga er alvast van uit dat de remmen figuurlijk los kunnen en dat we in de laatste rechte lijn zitten voor een editie zonder welke beperking ook, althans wat de pandemie betreft”, aldus de goed geïnformeerde Jack Vissers, zoals bekend ook korpschef van politie Schoten.

Zo was het vorig jaar: meer nadars en hekken dan toeschouwers. De moedige eenzaat die kwam kijken droeg verplicht een mondmasker. Dit jaar wordt het opnieuw feest als vanouds. © JAA

Sportavond als aanloop

Dat de coronabarometer net tegen een nieuwe jubileumeditie meer dan waarschijnlijk op geel zal staan, is dubbel meegenomen. “Als oudste Vlaamse wielerklassieker zitten we op 6 april inderdaad al aan nummer 110 van onze wedstrijd”, aldus Jack Vissers. Die is er zich goed van bewust dat hij een stukje Vlaamse en sportief erfgoed beheert.

“Daarom staan we op 8 maart al stil bij deze nieuwe mijlpaal met een feestelijke sportavond voor genodigden. Samen met eminente gasten die een rol hebben gespeeld in de ruim eeuwoude geschiedenis van onze koers, blikken we terug, maken we de balans op anno 2022 en kijken we vooruit naar de toekomst. We stellen meteen alle ploegen, het parcours en de mooie trofee voor. Die wordt ook dit jaar gesponsord en gemaakt wordt door de broers Karl en Luc Van Ranst van de gelijknamige Schotense groothandel in juwelen.”

Vips langs parcours

Geen koers zonder vips. De Scheldeprijs hoopt er op 6 april zo’n negenhonderd in de watten te leggen. “Onze grote viptent, die traditioneel achter het Kasteel van Schoten in het park werd opgesteld, gebruiken we niet meer”, aldus Jack Vissers. “Er komen twee nieuwe feestlocaties vlakbij het parcours: één bij de finish op de Churchilllaan en één wat verder op de parking voor het kantoor van De Voorzorg, 150 meter voor de finish. Zo kunnen onze gasten niet alleen genieten van lekker eten en aangepaste wijnen, maar ook de koers proeven en de aankomst zien zonder dat ze heen en weer moeten pendelen vanuit het park.”

Wie deze Scheldeprijs in zeer comfortabele omstandigheden wil beleven, moet wel 200 of 250 euro neer te tellen. Jack Vissers heeft goede hoop dat alle gouden of zilveren tickets toch de deur zullen uitgaan. De interesse van het lokale bedrijfsleven is groot. Overigens biedt de Scheldeprijs gelijkaardige formules bij de start, die opnieuw net over de grens in Terneuzen wordt gegeven.

Burgemeester Maarten De Veuster vlag de eerste kletsnatte Scheldeprijs voor elite vrouwen op gang in 2021. © JAA

“Nieuw in Schoten is ons vipcafé met foodtrucks en open bar bij het rondpunt ter hoogte van de Kasteeldreef. Deze vip-light formule kost 75 euro. Zo sta je de hele namiddag op de eerste rij met drankjes en hapjes binnen handbereik. Na afloop van de koers krijgen deze en andere wielerfans onder het motto ‘iedereen vip’ om half zeven ook nog eens een gratis optreden van de groep Domino voorgeschoteld. Tussendoor zorgt Luc Verbeeck, oud-politiecommissaris in Schoten maar ook gepassioneerd dj, voor leuke dansmuziek voor alle vips.”

Opwarmen tijdens dé Ronde

De 110de Scheldeprijs wordt duidelijk een feestelijke editie want op 3 april wordt zelfs al opgewarmd tijdens de Ronde Van Vlaanderen. Jack Vissers: “Die andere Flanders Classic vertonen we bij onze eigen aankomstplaats op groot scherm in een feesttent. Voor 30 euro krijg je hoge kwaliteitsbeelden, maar ook een glaasje bubbels, drankjes, tapas en koffie. We stellen ook een springkasteel op. Beschouw het als een gezellige opwarming voor de Scheldeprijs drie dagen later.”

Wat het parcours betreft, blijft de aanloop naar de drie lokale ronden in Schoten gelijkaardig: één lange rechte lijn over Zuid-Bevelland richting Belgische grens. In de Broekstraat krijgen de renners opnieuw de kasseistrook van 1.700 meter onder de wielen. In Koningshof rijden ze dit keer wel via de Alice Nahonlei de Botermelkbaan op. Het kruispunt Wezelsebaan/Botermelkbaan is ongeschikt om een peloton door te jagen. Voor ze aan de eindspurt beginnen, moeten de renners eerst nog even een knik maken via de heraangelegde Borkelstraat. Die is blijkbaar opnieuw geschikt om door te koersen. Het laatste stuk rechtdoor wordt zo licht ingekort tot 800 meter.

Lorena Wiebes zegevierde in de eerste Scheldeprijs voor vrouwen in 2021. Dit jaar komt er een vervolg op die try-out. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

En niet dat de organisatoren dameswielrennen minderwaardig zouden vinden – integendeel – maar de Scheldeprijs krijgt in afwachting van de doortocht van de heren ook en dit voor de tweede keer een Scheldeprijs voor elite vrouwen. In de vroege namiddag moet duidelijk zijn wie de opvolgster wordt van de Nederlandse topper Lorena Wiebes, vorig jaar de snelste in de allereerste Scheldeprijs voor rensters. jaa

Ambiance en feesten langs het parcours, tot op de dorpel van het gemeentehuis. De laatste keer dat de remmen los mochten met de Scheldeprijs was in 2019. © jaa

Nee. Gezellig was het niet, naar de koers in coronatijden. © JAA

Het podium van de editie 2021 met winnaar Jasper Philipsen, Sam Bennet en Mark Cavendish. Ook zij moesten een mondmasker dragen. © JAA

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt