Toprenner Pavel Sivakov veroordeelt oorlog, maar: “Russen mogen niet gehaat worden enkel en alleen vanwege hun afkomst”

Sivakov (links) met Julian Alaphilippe. ©  AFP

Steeds meer Russische sporters spreken zich uit tegen de oorlog die president Vladimir Poetin is begonnen in Oekraïne. Vrijdagavond was het de beurt aan Pavel Sivakov, renner bij INEOS Grenadiers.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Russische toptennisser Andrey Rublev schrijft vredesboodschap op camera na zege

“Het zijn moeilijke dagen, als je kijkt naar alles wat er momenteel aan de hand is,” aldus Sivakov, in 2019 negende in de Giro, op zijn sociale media. “Ik wil eerst en vooral zeggen dat ik tegen de oorlog ben en niet begrijp wat er gaande is. Al mijn gedachten gaan uit naar de mensen van Oekraïne. Ten tweede wil ik dat mensen begrijpen dat de meeste Russen alleen vrede willen en hier nooit om gevraagd hebben. We zouden dan ook niet gehaat mogen worden, enkel en alleen vanwege onze afkomst.”

“Ik weet dat deze paar regels geen groot verschil zullen maken voor de situatie in Oekraïne, maar ik wilde dit wel even delen. Vrede”, aldus de Rus nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

UCI veroordeelt Russische inval

De Internationale Wielerunie UCI “veroordeelt de Russische inval” in Oekraïne en “volgt met ongerustheid de ontwikkelingen in het land”, zo klinkt het vrijdag in een mededeling.

“We veroordelen met klem deze inbreuken op het internationale recht en de schendingen van de Oekraïense territoriale integriteit. De UCI roept dan ook op de vijandelijkheden zo snel mogelijk te staken. Daarnaast scharen we ons bij het Internationaal Olympisch Comité IOC, dat eerder al deze schending van de olympische wapenstilstand veroordeeld heeft”, aldus de UCI. “We zijn met onze gedachten bij het Oekraïense volk.”

UCI-voorzitter David Lappartient benadrukte ook nog dat er dit jaar geen UCI-wielerwedstrijden op het programma staan in Rusland en Wit-Rusland. Heel wat andere sportorganisaties schrapten eerder al hun wedstrijden en competities in beide landen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten