Tadej Pogacar oppermachtig in UAE Tour: Sloveen wint slotrit en eindklassement

Pogacar wint in ‘eigen land’. ©  AFP

Ook op de tweede en laatste aankomst bergop in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten stond er geen maat op tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. Hij haalde het op de berg Jebel Hafeet voor Adam Yates. Net als in 2021 schreef Pogacar ook de eindzege op zijn naam.

Wout Ectors

De eerste rittenkoers van het jaar in de World Tour was meteen een belangrijke afspraak voor Pogacar, als renner van UAE Team Emirates ging het immers om een thuiswedstrijd. In de zevende etappe van Al Ain naar Jebel Hafeet (180 km) verdedigde de Sloveen een voorsprong van 4 seconden op Filippo Ganna en hield hij vooral klimmers Aleksandr Vlasov (+14”) en Adam Yates (+17”) in de gaten.

De ontsnapping van de dag liet even op zich wachten - iedereen wist tenslotte dat de rit beslist zou worden op Jebel Hafeet en niet tijdens de lange vlakke aanloop - maar bevatte uiteindelijk wel een aantal mooie namen. De Belg in het gezelschap, Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), werd vergezeld door onder meer Michael Morkov en Daryl Impey. Vermeersch bleek de beste klimmer onder de vluchters, maar werd op 7,5 kilometer van de meet gegrepen door het peloton.

Jebel Hafeet

De klim van bijna 11 kilometer lang aan een gemiddelde van 6,8% vormde een mooi slotakkoord van deze UAE Tour. Pogacar zette ploegmaats Rafal Majka en George Bennett meteen op kop en die dunden de groep der favorieten beetje bij beetje uit. Team UAE controleerde, en lange tijd durfde niemand Pogacar te bedreigen. Zeker toen de Sloveen via een schijnaanval wat met de tegenstand leek te spelen.

Maar dan plaatste Adam Yates zijn aanval, op iets meer dan 3 kilometer van de streep. In eerste instantie kon enkel Pogacar het tempo van de Brit volgen, nadien sloten enkele renners aan en zette Joao Almeida (UAE Team Emirates) zich op kop om het tempo hoog te houden. In de laatste kilometer trok Yates nog eens stevig door, maar Pogacar liet hem niet gaan en won de sprint op overtuigende wijze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tadej Pogacar is net als in 2021 de eindwinnaar van de UAE Tour, op de tweede plaats prijkt opnieuw Adam Yates. De puntentrui van Jasper Philipsen kwam niet meer in gevaar.

Uitslag rit 7 UAE Tour

1. Tadej Pogacar (SLO)

2. Adam Yates (GBR) +1”

3. Pello Bilbao (ESP) +5”

4. Joao Almeida (POR) +15”

5. Luke Plapp (AUS) +16”

6. Carlos Verona (ESP) +16”

7. Rafal Majka (POL) +16”

8. Aleksandr Vlasov (RUS) +30”

9. Geoffrey Bouchard (FRA) +53”

10. Chris Harper (AUS) +53”

Eindklassement UAE Tour

1. Tadej Pogacar (SLO)

2. Adam Yates (GBR) +22”

3. Pello Bilbao (ESP) +48”

4. Aleksandr Vlasov (RUS) +54”

5. Joao Almeida (POR) +55”

6. Carlos Verona (ESP) +1’17”

7. Rafal Majka (POL) +1’24”

8. Geoffrey Bouchard (FRA) +1’46”

9. Romain Bardet (FRA) +1’46”

10. David de la Cruz (ESP) +1’58”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten