Steun aan Oekraïne: voor eerst in de geschiedenis gaat Europa levering van wapens financieren

“Er is nog een taboe gesneuveld”, zei Josep Borrell, Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, zondag© Reuters

De Europese Unie gaat de aankoop en levering van wapens en munitie aan Oekraïne financieren. Er komt binnen de EU ook een ban van alle Russische vliegtuigen en van de door het Kremlin gestuurde media Russia Today en Sputnik, maar ook sancties tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko in Wit-Rusland. Dat hebben voorzitster Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie en de vertegenwoordiger van het Buitenlandbeleid van de EU, Josep Borrell, zondag aangekondigd.

evdgBron: BELGA

Voor het eerst in haar geschiedenis gaat de Europese Unie de aankoop en levering van wapens en uitrusting aan een land dat wordt aangevallen financieren. “Dit is een keerpunt”, stelde Von der Leyen. Volgens Borrell komt daarmee een einde aan het taboe dat rustte op de levering van wapens aan strijdende partijen. Hij preciseerde dat de 27 lidstaten zal worden gevraagd een noodfinanciering aan te wenden voor de levering van wapens, brandstof en medische bevoorrading.

Europa sluit ook zijn luchtruim voor alle Russische vliegtuigen. Ze mogen niet langer landen en opstijgen binnen de Unie en er ook niet over vliegen. “Het Europese luchtruim wordt gesloten door elk Russisch vliegtuig, de private vliegtuigen van oligarchen incluis”, onderstreepte Von der Leyen. Eerder had ons land al aangekondigd zijn luchtruim te sluiten voor Russische toestellen.

Er komt ook een ban van Russia Today en Sputnik, twee staatsmedia. “Zij zullen hun leugens niet meer kunnen verspreiden om de oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien”, aldus de Commissievoorzitster. “Poetin wil niet alleen land veroveren, maar ook de geesten van de mensen met toxische boodschappen en leugens”, verwoordde Borrell het. “We sluiten de toevoer van de Russische desinformatiecampagne.”

Von der Leyen en Borrell kondigden tot slot nog een reeks economische sancties aan tegen het regime van Loekasjenko in Wit-Rusland, wegens zijn “medeplichtigheid aan de kwaadaardige aanval” op Oekraïne. Zoals bekend konden Russische troepen vanuit Wit-Rusland Oekraïne langs het noorden aanvallen. 

De maatregelen slaan volgens Von der Leyen op de export uit de belangrijkste Wit-Russische sectoren en de verkoop van dual use-goederen (die ook voor militaire doeleinden kunnen worden aangewend). Ook komen er sancties tegen Wit-Russen die Rusland hebben geholpen bij de oorlog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten