Russische Voetbalbond haalt uit na schorsing: “Discriminerende maatregelen”

 ©  Alexander Demianchuk/TASS

De Russische Voetbalfederatie RFS heeft maandag na de gezamenlijke beslissing van UEFA en FIFA om het land tot nader order een wereldwijde schorsing op te leggen, felle kritiek geuit. “Het zijn discriminerende maatregelen”, klinkt het in een mededeling van de RFS.

Bron: BELGA

“Deze beslissing is in strijd met de normen en principes van internationale competitie, evenals met de geest van de sport. Ze heeft een duidelijk discriminerend karakter en schaadt een groot aantal atleten, coaches, medewerkers, en vooral miljoenen Russische en buitenlandse fans, wiens belangen op de eerste plaats beschermd zouden moeten worden. Dergelijke acties zorgen dan ook alleen maar voor verdeeldheid. Tot slot is het ons recht om deze beslissing juridisch aan te vechten in overeenstemming met de internationale sportwetgeving.”

Eerder klonk er al soortgelijke kritiek op het advies van het Internationaal Olympisch Comité IOC aan sportfederaties en organisatoren van evenementen om Russische en Wit-Russische atleten en officials niet te laten deelnemen aan internationale competities. Die beslissing werd door het Russisch Olympisch Comité ROC als onrechtvaardig omschreven, “in strijd met de regels van het IOC en vooral het Olympisch Handvest”.

LEES OOK.Rusland mag niet naar WK: FIFA en UEFA verbannen elk team uit elke competitie

 ©  ISOPIX

Ook Spartak is boos

Spartak Moskou mag dus niet meer aantreden in de Europa League, waar het in de 1/8ste finales zou spelen tegen RB Leipzig. De club snapt er niks van.

“Het recente besluit van de UEFA en de FIFA, hoewel verwacht, is buitengewoon verontrustend’, aldus Spartak. “Helaas zijn de inspanningen van onze club in de Europa League teniet gedaan om redenen die ver buiten de sportsfeer liggen. Spartak heeft miljoenen fans. Niet alleen in Rusland, maar over de hele wereld. Onze successen en mislukkingen brengen mensen uit verschillende landen bij elkaar. Wij zijn van mening dat sport, zelfs in de moeilijkste tijden, erop gericht moet zijn om bruggen te bouwen en niet te verbranden. We zijn gedwongen een besluit te gehoorzamen waar we het niet mee eens zijn. We kijken dan ook uit naar een spoedige verwezenlijking van de vrede die iedereen nodig heeft.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten