Hartverwarmende keuken: zes traditionele gerechten uit Oekraïne om te proberen
In Oekraïne weet men als geen ander dat de weg naar het hart van een gast door de maag gaat. Oekraïense gerechten zijn vaak rijkelijk gekruid en komen, ondanks de tegenstrijdige smaken die worden gebruikt, altijd samen in een harmonieus geheel. Een mooie gedachte, vinden wij en zetten deze hartverwarmende keuken graag in de kijker.
Borsjt - lekker met lookbroodjes
Borsjt of borscht is een hete bietensoep die zowel vleeseters als vegetariërs mogen smaken. Dit gerecht komt voor in vele kleuren rood, afhankelijk van de gebruikte bietensoort. Heerlijk op smaak gebracht met zure room of yoghurt, wordt borsjt meestal geserveerd met lookbroodjes. Oekraïners hebben ook een speciale voorjaarsborsjt die groen is. Traditioneel leert elk Oekraïens meisje borsjt koken voordat ze trouwt.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Kip Kiev - geliefd rond de wereld
Kip Kiev wordt beschouwd als het culinaire visitekaartje van de Oekraïense hoofdstad. De eenvoudige combinatie van gefrituurde gepaneerde kip gevuld met boter en kruiden is rond de wereld een populair gerecht. Om ervoor te zorgen dat de boter tijdens het bakken niet uitloopt, heb je overigens wel wat oefening nodig.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Salo - symbool van gastvrijheid
Oekraïners zijn dol op salo, dunne plakjes vet van de rug van het varken die worden gezouten en op smaak gebracht met look, paprika of zwarte peper. Dit alom geprezen symbool van gastvrijheid en rijkdom wordt meestal als voorgerecht geserveerd, maar soms ook als volwaardig gerecht gegeten.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Vareniki - ravioli uit Oekraïne
Vareniki is een soort ravioli. Het is gemaakt van deeg en de vulling hangt af van de fantasie en de smaakvoorkeuren van de kok en zijn gasten. Koolsoorten, vlees, champignons, kwark, kersen, aalbessen of aardappelen zijn de meest voorkomende vullingen. Hartig of zoet, vareniki is altijd sappig. Oekraïners doen bijna in elk gerecht zure room, en deze meelballetjes vormen daar geen uitzondering op.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Deruni - aardappelpannenkoekjes
Deruni zijn vooral populair in het noordelijke deel van Oekraïne. Meestal worden deruni geserveerd met zure room of warme yoghurt. Maar je kunt het ook serveren met een saus van zure room met gebakken uien en champignons. In Oekraïne wordt dit gerecht traditioneel op zondag gegeten, geserveerd bij het ontbijt of diner.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Okroshka - een zomers gerecht
Okroshka is een verfrissende soep die meestal in de zomerperiode wordt gegeten. De ingrediënten variëren: het kan worden bereid met kvas (een niet alcoholische drank op basis van water, roggemeel en mout) of kefir, die beide zuur van smaak zijn. De overige ingrediënten als worst, komkommer, wortel en radijs moeten in vrij grote stukken worden gesneden om de soep textuur te geven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Paska - positieve paastaart
Veel Oekraïners zijn religieus en verwelkomen hun gasten altijd met brood en zout. Paska wordt in elke keuken in Oekraïne voor Pasen gebakken en is een heerlijk zoet brood met een zachte en luchtige structuur. Deze ingewikkeld gevlochten broden zijn de trotse pronkstukken op de paastafel. Volgens de traditie moet de kok bij het bewerken van het deeg positieve gedachten fluisteren om het lekkerste resultaat te bereiken.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Politie neemt “meerdere voorwerpen” in beslag tijdens zoekactie in zaak Maddie McCann: “Komende dagen en weken meer onderzoek”
Olivier Vandecasteele reageert eerste keer na terugkeer: “Diep ontroerd door alle steun, het gaat goed met me"
Ze wou Jurgen helpen, maar ging er zelf aan kapot: proces rond moord Ilse Uyttersprot (53) vrijdag van start
Video over Reuzegommers van Youtuber Acid offline gehaald, maar mensen blijven beelden posten
Belgische wandelaar overleden na val in Zwitserse Alpen