Loena Hendrickx heeft vierde hoogste score van deelneemsters

 

 ©  ISOPIX

Drie kunstschaatssters die zich hebben gemeld voor het wereldkampioenschap kunnen op een betere persoonlijke topscore bogen dan de Belgische Loena Hendrickx. Het zijn de Japanse Kaori Sakamoto, de Zuid-Koreaanse Young You en de Amerikaanse Alysa Liu.

vvaBron: BELGA

Dit blijkt uit de deelneemsterslijst van de wereldtitelstrijd, die van 21 tot en met 27 maart in Montpellier wordt gehouden. Aan het toernooi bij de vrouwen doen 34 rijdsters uit 26 landen mee. Zoals bekend ontbreken de favoriete schaatssters uit Rusland wegens de oorlog in de Oekraïne. Ook Wit-Rusland wordt om die reden geweerd. China heeft geen rijdsters gemeld, ook op andere onderdelen zijn geen Chinezen ingeschreven. 

Met een persoonlijk record van 233,13 is de 21-jarige Sakamoto de rijdster met het hoogste puntentotaal. Met die score veroverde ze vorige maand olympisch brons. Sakamoto wordt gevolgd door You (223,23) en Liu (219,24). Met 219,05 is Hendrickx, de nummer acht van Peking, vierde. Dat totaal dateert van begin november, de Grand Prix van Italië in Turijn. Van de deelneemsters hebben er tien een score van meer dan 200 punten staan. De Japanse Wakaba Higuchi (214,44), de Zuid-Koreaanse Yelim Kim (209,91) en de Amerikaanse Mariah Bell (212,19) zijn outsiders.

De sancties tegen Rusland zijn overigens niet waterdicht. Ekaterina Ryabova, die voor Azerbaidsjan uitkomt, is geboren in Moskou en woont daar ook. De Georgische Anastasiia Gubanova woont in St. Petersburg, de Poolse Ekaterina Kurakova is geboren in Moskou. Bijzondere aandacht zal er in Montpellier zijn voor de voor Oekraïne schaatsende Anastasiia Shabotova. De 16-jarige rijdster is geboren in Moskou en woont nu in Kiev. Ook de Oostenrijkse Olga Mikitina, geboren in Charkov, zal aandacht trekken. 

Dinsdagmiddag publiceerden de organisatoren een deelnemerslijst waarop de naam van Hendrickx ontbrak. Dat werd enige uren later gecorrigeerd. De Koninklijke Belgische Kunstschaatsen Federatie (KBKF) had verzuimd Hendrickx in te schrijven. Maar door tussenkomst van ISU-voorzitter Jan Dijkema is ze alsnog op de lijst gekomen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten