Drie keer zoveel agressiemeldingen bij VDAB sinds 2015

Themabeeld 

Themabeeld ©  Victoriano Moreno

Tussen 2015 en 2021 is het aantal gevallen van agressie door werkzoekenden op bemiddelaars van de VDAB gestegen van 65 tot 205. Dat blijkt donderdag uit cijfers die Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Ongena noemt de evolutie des te frappanter omdat in dezelfde periode het aantal werklozen sterk is gedaald.

jvhBron: BELGA

Enkele jaren geleden werd bij de inrichting van VDAB-lokalen waar werkzoekenden die zich niet aan hun plichten houden en verhoord worden een alarmknop geïnstalleerd. Ook werd voor de bemiddelaars een extra uitweg voorzien, om het hoofd te kunnen bieden aan sollicitanten die agressief gedrag vertonen. Precies die cijfers, die betrekking hebben op zowel verbale agressie als fysiek geweld, gaan in stijgende lijn.

Het aantal agressiemeldingen steeg sinds 2015 van 65 tot 205, terwijl het aantal werklozen daalde van 246.475 eind 2018 naar 181.792 eind 2021. “Deze twee evoluties lijken tegenstrijdig te zijn”, zegt Ongena. “De stijging houdt ook in dat het VDAB-personeel sneller melding maakt van dagelijkse agressie, wat dan weer een goede zaak is.” Ook in 2021 moest de politie zeven keer ingrijpen en waren er zeven meldingen van ongewenst seksueel en grensoverschrijdend gedrag.

“Blijkbaar zorgt de druk op werkzoekenden om aan de slag te gaan ervoor dat sommigen agressief worden tegen de medewerkers van de VDAB. Dat mogen we nooit aanvaarden”, zegt Ongena. “Daarom zou elke melding van agressie meteen moeten worden doorgegeven aan de controledienst van de VDAB met het oog op een sanctie, zoals een schorsing van de werkloosheidsuitkering.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten