Yasmine, zangeres en rolmodel voor holebigemeenschap, zou vandaag 50 zijn geworden

Hilde Rens, beter bekend als Yasmine, zou vandaag 50 jaar geworden zijn. De zangeres, omroepster en tv-presentatrice was op het moment van haar overlijden nog altijd razend populair. Vlaanderen en ook de holebi-gemeenschap, waarvan ze een voortrekster was, reageerde destijds ontzet op haar overlijden.

Saar Van Olmen

Rens werd op 3 maart 1972 geboren in Kontich. In de jaren 90 begon ze als zangeres met de cd Mooi zo, later presenteerde ze bij VTM, TMF en de VRT. Naast presentatrice van De Rode Loper en Zo is er maar één was ze ook omroepster. Ze bracht uiteindelijk acht studioalbums uit met Porselein als bekendste hit.

Yasmine was veel meer dan een presentatrice en zangeres alleen. Met haar coming out in de jaren 90 was ze een rolmodel voor lesbische vrouwen in Vlaanderen. Ze trouwde in 2003 met Marianne Dupon, de winnares van tv-programma De Mol in 2000. Hun huwelijk in Edegem vond plaats, enkele weken nadat het homohuwelijk in ons land mogelijk was. In 2005 werd ze door ‘Wel Jong Niet Hetero’ verkozen tot de Grootste Holebibelg.

Op 25 juni 2009, stapte Rens op 37-jarige leeftijd uit het leven, haar overlijden zond een schokgolf door Vlaanderen.

 ©  rr

MNM DJ Doriane Aussems zei dat ze het belangrijk vond om zelf uit de kast te komen. “Yasmine was er niet meer, en andere rolmodellen waren er niet meteen in Vlaanderen. Ik miste dat wel, daarom vond ik het belangrijk om me publiek te outen.”

LEES OOK. MNM-dj wil nieuw rolmodel zijn voor jonge lesbische meisjes: “Er is heel hard nood aan”

“Yasmine toonde stoerheid op het scherm, anders dan de meeste vrouwen op televisie. Ze was een ander type vrouw, die eerlijk uitkwam voor wie ze was en hoe ze zich voelde. Dat vond ik als zoekende puber enorm bewonderenswaardig”, zegt Aussems aan VRT NWS. “En troostend, want ik was soms in paniek, of ik voelde me raar omdat ik op vrouwen val, door de afwijzende reacties bij leeftijdsgenoten op school.”

LEES OOK. Yasmine, een vrouw van porselein: begonnen als tweede Isabelle A, geëindigd als sombere artieste

LEES OOK. Mama Yasmine: “Ik heb twee dochters moeten begraven, ik zal nooit meer dezelfde zijn”

LEES OOK. “Ik ga het niet doen, ik ben daar te laf voor, zei Yasmine een maand voor haar zelfdoding”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

 ©  Mark Renders

Aangeboden door onze partners

Lees ook