HET PUNT VAN VAN IMPE. “Als een dictator iets zegt, kan je hem maar beter op zijn woord geloven. Dit kan het begin zijn van een nieuwe wereld”

 

 ©  Getty Images, Het Nieuwsblad

De morele verontwaardiging over Poetin en zijn beslissing om Oekraïne binnen te vallen, is groot. Volgens de Europese leiders kunnen de sancties niet scherp genoeg zijn. “Maar dit weten we niet pas sinds de invasie in Oekraïne”, zegt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe. “We wísten al dat hij niet te beroerd is om zijn tegenstanders in Rusland, zelfs in Europa, om te leggen. We weten dat hij de Krim heeft geannexeerd, dat hij de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen heeft willen beïnvloeden, dat hij er alles aan doet om de Westerse democratie te ondermijnen. We weten dat allemaal.” Die algemene verontwaardiging die er nu is, heeft dus lang genoeg op zich laten wachten, zegt Van Impe.

Maar moeten we hier in België dan ook bang zijn? “De kans dat dit een nucleaire aanval op het Westen is, is klein. Maar als een dictator iets zegt, kan je hem maar beter op zijn woord geloven, ga er dan nooit vanuit dat hij metaforisch bezig is. Dit zou wel degelijk het begin kunnen zijn van een nieuwe wereld”, aldus Van Impe.

Daarnaast bekijken we hoe Poetin zijn acties ook de Franse verkiezingen beïnvloeden. Onze Frankrijkwatcher Kristof Simoens doet uit de doeken waarom Macron nog steeds zijn kandidatuur voor de Franse verkiezingen niet heeft doorgegeven, en waarom dat precies zo’n perfecte marketingmove is. En waarom zitten de rechtse partijen eigenlijk in zulke slechte papieren sinds de beslissing van Poetin?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten