Olympisch Comité wil dat voormalig hoogspringer Sergey Bubka hulp voor Oekraïne gaat coördineren

 ©  AP

Het Internationaal Olympisch Comité heeft voormalig polsstokspringer Sergei Bubka gevraagd om de humanitaire hulp van het IOC voor zijn land te coördineren. De 58-jarige Oekraïner, vicevoorzitter van World Athletics, is sinds 2012 bestuurslid van het IOC.

Bron: BELGA

Het IOC heeft een solidariteitsfonds gecreëerd voor de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne. IOC-voorzitter Thomas Bach scheef in een brief aan de olympische beweging dat “waar mogelijk de hulp nog opgedreven moet worden” en ook dat “het belangrijk is om de hulpverlening op een efficiënte manier te coördineren”. Om dat te doen heeft het IOC Bubka gevraagd om dringend naar het hoofdkwartier in Lausanne te komen, om daar toe te zien op alle aspecten van de hulpverlening. 

“Met de steun van Olympic Solidarity in Lausanne en zijn team bij het nationaal olympisch comité in Oekraïne zal Bubka beslissen over de toewijzijng en verdeling van de middelen”, zegt Bach. “Om zijn taak te vergemakkelijken zullen we beginnen met het verzamelen van informatie over de verblijfplaats van de leden van de Oekraïense olympische gemeenschap en over lokale initiatieven die we kunnen ondersteunen. Volgens de Verenigde Naties hebben sinds de invasie begon meer dan 1 miljoen mensen, vooral vrouwen en kinderen, hun huis moeten verlaten. Op lange termijn is onze Olympic Refuge Foundation dan ook goed geplaatst om te reageren op de dreigende impact die dit gewapende conflict met zich zal meebrengen .” (belga)

Aangeboden door onze partners