Reacties op de beslissingen Overlegcomité: “Historisch moment”
© BELGA
Vrijdagmiddag besliste het Overlegcomité om de coronabarometer op geel te zetten. Dat betekent dat het overgrote deel van de maatregelen verdwijnt. Ondernemersorganisatie Unizo noemt het een “historische moment”, maar net zoals het VBO waarschuwen zij voor de uitdagingen die nog zullen komen.
Met code geel verdwijnen vanaf maandag zowat bijna alle coronamaatregelen. “Dit is letterlijk en figuurlijk een verademing, voor de ondernemers, hun werknemers en hun klanten”, zo reageert ondernemersorganisatie Unizo. Ze spreekt zelfs van “een historisch moment”, na twee jaar met beperkende maatregelen.
LEES OOK. Code geel gaat maandag al in: dit verandert er allemaal
Tegelijkertijd wijst Unizo erop dat het coronavirus dan wel hopelijk achter de rug is, maar dat de economische gevolgen voor kmo’s nog niet van de baan zijn. “Met de oorlog in Oekraïne, de stijgende grondstof- en energieprijzen en de hoge loonkosten staan we voor nieuwe uitdagingen”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche in een persbericht.
De ondernemersorganisatie pleit ervoor om het verouderde systeem van economische werkloosheid grondig te hervormen. Ondertussen moet de soepele procedure van tijdelijke werkloosheid die uitgewerkt werd voor de coronacrisis, nog minstens een kwartaal verlengd worden, klinkt het. Daarmee zit Unizo op dezelfde lijn als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Voka. Unizo pleit ook voor een beperkte verlenging van het crisis-overbruggingsrecht specifiek voor quarantaine en isolatie.
“Ga verantwoordelijk om met de herwonnen vrijheid”, vraagt VBO
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hoopt dat de overgang naar code geel “het begin is van een toekomst waar corona een steeds kleinere rol zal in spelen”.
Het roept iedereen op om verantwoordelijk om te gaan met de herwonnen vrijheid, om een jojo-effect te vermijden en zodat “de bedrijven en hun medewerkers zich volop kunnen concentreren op de benarde situatie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne”.
Voka blij met “terugkeer naar normaliteit”
De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka vindt het niet meer dan logisch dat er vanaf maandag wordt overgeschakeld op code geel. Voor de werkvloer betekent dit dat de mondmaskerplicht wegvalt, nadat eerder al de telewerkverplichting was afgeschaft. “Ook op de werkvloer keren we terug naar de normaliteit”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, in een persbericht.
De organisatie roept de werkgevers wel op om de aanbevelingen nog te volgen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat op het werk de nodige afstand kan worden bewaard tussen de werknemers. “We mogen het virus geen kans geven om zich opnieuw te verspreiden”, aldus Maertens. “Dat zou pas een nieuwe catastrofe zijn.”
LEES OOK. LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de wereld
Net als het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) enkele dagen geleden pleit Voka ervoor om het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid eind maart nog niet af te schaffen. Voka verwijst daarvoor naar de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. “Laat ons dit systeem dat gekend is en gewaardeerd wordt door onze bedrijven, nog minstens een kwartaal voortzetten. Er is nu nood aan zekerheid in deze moeilijke omstandigheden”, zegt Maertens.
Mode Unie zeer tevreden over afschaffen mondmaskerplicht
Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modekleinhandel, reageert vrijdag erg tevreden op het afschaffen van de mondmaskerplicht in de winkels. Zij waren al lang vragende partij en hekelden na het vorige Overlegcomité nog de ongelijke behandeling met de horeca.
“Het mondmasker was nog de laatste belemmering om voluit te gaan shoppen. We verwachten dat de afschaffing een positief effect zal hebben, het mooie weer nodigt ook uit om de lentecollectie te ontdekken”, verklaarde Isolde Delanghe van Mode Unie, vrijdag na afloop van het Overlegcomité.
“We hopen dat dit het seizoen zal goedmaken”, klonk het nog. De modehandelaars hadden naar eigen zeggen erg te lijden onder de coronacrisis, met vier opeenvolgende slechte seizoenen.
Horeca reageert opgetogen op code geel: “Laatste horde richting vrij ondernemen”
De horecasector heeft vrijdag opgetogen gereageerd op de overschakeling van code oranje naar code geel. Vanaf maandag 7 maart verdwijnt hierdoor de coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) en ook de mondmaskerplicht voor horecapersoneel valt weg. Wel zullen horecazaken nog steeds een CO2-meter moeten hanteren.
“We hebben tot code geel moeten wachten, maar deze beslissing voelt nu dan ook des te meer aan als een verlossing. De laatste horde richting vrij ondernemen is eindelijk genomen”, reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. Volgens De Caluwe geven de nieuwe versoepelingen opnieuw ademruimte aan de sector. “Het is nu uitkijken naar maandag om vol te genieten. De comeback van de glimlach én het oude normaal”, klinkt het.
Ook voor Erik Beunckens, voorzitter van de Federatie van Cafés van België, komt deze overgang van oranje naar geel geen dag te vroeg. “Voor ons personeel is het wegvallen van de mondmaskerplicht een hele opluchting.” Steven Rosseel van de Belgian Restaurants Association sluit zich hierbij aan. “Personeel dat opnieuw de klanten met een glimlach kan bedienen, zoiets komt de hospitality enkel ten goede.”
LEES OOK. Coronacijfers blijven gunstig evolueren, maar lichte stijging van besmettingen in drie provincies
Maar dat de CO2-meters voorlopig wel nog blijven, noemt Beunckens “totaal onwerkbaar”. De deuren openzetten ter verluchting om niet aan de drempelwaarde te raken, maar hierdoor de verwarming hoger moeten zetten, is niet evident door de hoge energieprijzen. Bovendien kampen nog heel wat uitbaters met financiële problemen door de coronacrisis. “We blijven daarom bij de overheid aandringen op bijkomende steun”, aldus Beunckens.
Live Sector Overleg kijkt vooruit: “Goed dat er een signaal van vertrouwen komt”
“Het is goed dat er nu signaal van vertrouwen komt, waardoor hopelijk ook de mensen zullen terugkomen”, zegt Mike Naert, spreekbuis van het Live Sector Overleg en tevens directeur van Het Depot in Leuven, na afloop van het Overlegcomité vrijdag. Nu het Overlegcomité beslist heeft dat ons land maandag naar code geel schakelt en dat het Covid Safe Ticket (CST) en de mondmaskerplicht bij voorstellingen, concerten en evenementen verdwijnen, vindt Naert dat “we vooruit moeten kijken”.
De livemuzieksector heeft te maken met de “naweeën” van de coronacrisis, zegt Naert, en die zullen nog even nazinderen. “We gaan de gevolgen van de crisis nog best lang meedragen”, zegt hij. “De ticketverkoop gaat nog wat moeilijk.” Bovendien hebben veel medewerkers de sector verlaten. “Dat is een issue dat we moeten oplossen”, stelt hij. Ook de internationale tournees hebben volgens hem nog tijd nodig om weer op gang te komen.
Maar de beslissing van het Overlegcomité stemt Naert tevreden. “Vandaag is geel”, schrijft hij ook op Facebook. “Vandaag schijnt de zon en blikken we met veel hoop vooruit.”
Lees ook
Video
Hoofdpunten
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Alexander De Croo na begrotingsakkoord: “Dat politici zelf beslissen over hun loon en pensioen is niet gezond. Een apart comité zou dat moeten vastleggen”
Fitte Vormer kan ook geen wonderen verrichten: Toby Alderweireld schenkt Antwerp verdiende zege tegen Zulte Waregem
De échte blauwe vinkjes gaan verdwijnen: enkel wie betaalt, krijgt er nog eentje
Beste van Plus
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”
Moeder laat dochter eigen haren knippen, maar heeft daar meteen spijt van: “Heb je wel een spiegel gebruikt?”
Japanner Seiichi Sano (89) is de oudste surfer ter wereld: “Ik wil surfen tot ik 100 ben”
Spaanse actrice wordt op haar 68ste nog moeder via draagmoederschap: “IK LEEF WEER”
Vrouwen kaarten nietsvermoedend tot ongenode vijfde “gast” opduikt: “Help!”