REACTIES. Alaphilippe: “Ik weet niet of ik al op niveau ben om te winnen”, Benoot: “Dat ik hier al eens won, geeft me net extra vertrouwen”

 ©  BELGA

De Fransman Julian Alaphilippe (29) vertrekt zaterdag als een van de topfavorieten om de Strade Bianche, de Italiaanse eendagswedstrijd over de kenmerkende witte grindwegen, te winnen. “Ik ben alvast enorm gemotiveerd want de Strade, daar houd ik van.” Aan de start van de Strade klonken ook zijn tegenstanders hoopvol. Al is er wel enige onenigheid over welke rol de stevige wind vandaag zal spelen.

Jeroen De Pauw, Guy Van Den Langenbergh

Van de Grote Drie is wereldkampioen Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) de enige die dit jaar aan het vertrek verschijnt in Siena. Toch maakt dat de koers er volgens hem niet makkelijker op. “Ik vind het jammer dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel hier niet zijn, maar ik denk dat er nog andere renners zijn die de koers vroeg durven openbreken”, stelt de Fransman. “De Strade blijft een zeer moeilijke koers. Het zal vandaag niet gemakkelijk zijn. Maar afwachten is geen optie.”

Vorig jaar duelleerde Alaphilippe met van der Poel om de zege. ©  BELGA

Vorige week toonde Alaphilippe met een vijfde plek in de Drôme Classic dat de goede vorm op komst is, maar tempert toch de verwachtingen. “Ik weet niet of ik al op niveau ben om hier vandaag te winnen. Ik ben nog geen 100%. Maar de conditie is zeker goed en daar ben ik blij om. Ik ben alvast enorm gemotiveerd want de Strade, daar houd ik van.”

Vooraf wordt een duel met het Sloveense multitalent Tadej Pogacar verwacht. “Hij is echt waanzinnig sterk, dat hebben we vorige week gezien (Pogacar won op overtuigende wijze de UAE Tour red.)”, waarmee Alaphilippe de favorietenstatus doorschuift naar de kopman van UAE Emirates. “We gaan beide er proberen het maximale uit te halen en er een mooie wedstrijd van te maken.”

Tiesj Benoot (Jumbo - Visma): “Dat mijn conditie al zo goed is, dat heeft me verrast”

Hij was een van de relevaties tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, Tiesj Benoot. Met een puike prestatie hielp hij kopman Wout van Aert mee aan de zege. “Dat mijn conditie al goed is, heeft me toch verrast”, aldus Benoot. “Ik was nog maar net terug van hoogtestage. Nu, zonder Wout en Tom (Dumoulin, nvdr.) wordt het vandaag wel anders koersen. Ik word alleen vooruitgeschoven, maar die rol ken ik wel.” Als ex-winnaar starten, zorgt niet voor extra stress bij Benoot. “Integendeel, ik heb hem al eens gewonnen, hé. Dat geeft me net extra vertrouwen. Waar wel voor opgelet moet worden, dat is de wind. Die maakt het op bepaalde stroken extra gevaarlijk.”

Tiesj Benoot toonde in het openingsweekend over de goede vorm te beschikken. ©  BELGA

Tadej Pogacar (UAE): “Ik hoop dat er niet te veel valpartijen zijn”

“Ik voel me goed vandaag”, stak de Sloveen een beetje cliché van wal. “Ik hou van deze wedstrijd. Er zijn veel favorieten, maar de vorm na de UAE Tour is goed.” De wind kan volgens hem een belangrijke rol spelen in het wedstrijdverloop. “Vooral in de stroken bergaf is het opletten. Ik hoop dat er niet te veel valpartijen zijn. Maar zelfs als ik de race niet zou uitrijden, dan heb ik er toch geen spijt van dat ik hier heb komen meedoen. Daarvoor waardeer ik de Strade Bianche te hard.” Pogacar gaf ook mee het parcours niet te hebben verkend. “Maar ik heb hier al enkele keren gereden, dus ik zou het traject moeten kennen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim Wellens (Lotto Soudal): “De wind zal geen al te grote rol spelen”

Wellens is volledig hersteld na ziekte. “Het heeft gelukkig allemaal niet zo lang geduurd. Het is natuurlijk nooit een voordeel om even ziek te zijn. Ik voel me goed op training, al is het koffiedik kijken hoe het in wedstrijd gaat”, verduidelijk Wellens. De renner van Lotto Soudal reed al drie keer de Strade Bianche. “Het is een koers die ik zeer graag rijd. De voorbije keren had ik telkens een goed gevoel, dus ik kijk ernaar uit.”

“In de Strade Bianche kan vanalles gebeuren”, zegt Wellens. “Er staat best wat wind, maar ik vermoed dat die geen al te grote rol zal spelen. Op de strook naar Monte Sante Marie (een grindstrook bergop van 11.5 km red.) zou de koers moeten openbreken.” Wellens staat gekend als iemand die houdt van regenomstandigheden en dan het beste presteert. “Ik ben toch blij dat het zo zonnig is vandaag. Mooie blauwe lucht, een achttal graden Celsius. Perfect!”

Tim Wellens. ©  BELGAIMAGE

Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix): “Misschien breek ik het wel weer open vandaag”

Vorig jaar fungeerde Gianni Vermeersch als breekijzer voor Mathieu van der Poel. Met een vroege aanval luidde hij de finale in. “Misschien doe ik dat vandaag wel opnieuw”, aldus Vermeersch. “Ik hoop een goede dag en wat geluk bij het kiezen van de juiste vlucht.” Vermeersch gaat resoluut voor een plek bij de eerste tien. “Dat is mijn ambitie, absoluut. Ik heb de techniek, als ik ook de benen heb, zou ik vandaag vooraan kunnen blijven. Daar hoop ik op.”

VOLG LIVE. STRADE BIANCHE 2022 - Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel?

Greg Van Avermaet (AG2R Citroën): “Wind zal de koers hard maken”

Greg Van Avermaet start na zijn podiumplek in de Omloop Het Nieuwsblad met vertrouwen in deze Strade Bianche. “Hier het podium halen wordt niet gemakkelijk, maar deze wedstrijd ligt me wel. Het komt er voor mij vooral op aan om de lange Monte Sante Marie te overleven. Nadien liggen er meer klimmetjes voor punchers die mij beter liggen.” Volgens Van Avermaet wordt de wind straks de grootste tegenstander. “Die zal de koers vanzelf hard maken. Ik heb hier ooit eens een editie gereden waarbij er veel valpartijen waren. Door de wind. Als er enkele jongens controle verliezen over hun fiets, dan liggen ze er. Het zal erop aankomen om steeds goed vooraan te zitten.”

Greg Van Avermaet. ©  AFP

“Ik voel me goed vandaag”, stak de Sloveen een beetje cliché van wal. “Ik hou van deze wedstrijd. Er zijn veel favorieten, maar de vorm na de UAE Tour is goed

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten