En de leider na één dag op de Paralympische Winterspelen is… Oekraïne: “Er zijn nu twee frontlinies”

 ©  AP

Na de eerste dag van de Paralympische Winterspelen in Peking staat Oekraïne bovenaan de medaillestand. Verrassend, want de sporters van het door oorlog geteisterde land hebben er een heuse calvarietocht opzitten om de Chinese hoofdstad te bereiken. Laat staan dat ze zich mentaal deftig hebben kunnen voorbereiden op de Spelen.

Maarten Delvaux en Hans Jacobs

Na dag één van de Paralympics telt Oekraïne zeven medailles. Drie keer goud, drie keer zilver, één keer brons. Allemaal behaald in het biatlon.

“Het is al een mirakel dat we hier zijn geraakt. Het heeft ons wel vier dagen en vier nachten gekost”, vertelde Valeriy Sushkevych, voorzitter van het Oekraïense Paralympisch Comité vrijdag. “Het heeft ons wel vier dagen en vier nachten gekost. Verschillende van onze atleten moesten de bommen en raketten ontwijken om weg te geraken. We moesten enkele nachten op de vloer van de bus slapen onderweg naar Europa, om vandaar een vlucht te nemen. Maar we wilden net niet opgeven. Een grootmacht wil ons land vernietigen. Onze aanwezigheid op deze Paralympische Spelen is niet zomaar een aanwezigheid. Het is een teken dat Oekraïne nog altijd bestaat, dat we nog altijd alive and kicking zijn. Er zijn nu twee frontlinies: de ene ligt in Oekraïne voor onze soldaten. De andere ligt in Peking.”

Even opvallend is de nummer twee in de medaillestand: China. Het gastland behaalde op alle voorgaande Paralympische Winterspelen samen amper 1 medaille. Na één dag op de Spelen in eigen land heeft het er al acht veroverd: twee gouden, drie zilveren en drie bronzen.

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners