Tadej Pogacar was zo zegezeker dat hij fan high five gaf voor slotklim: “Tien minuten na mijn aanval dacht ik dat het misschien geen goed idee was”

 

Superlatieven schieten tekort om de solo van Tadej Pogacar in de Strade Bianche samen te vatten. De tweevoudige Tourwinnaar uit Slovenië vertrok met ruim 50 kilometer te gaan, de rest zag hem pas terug voorbij de finishlijn in Siena. Pogacar zei na afloop dat hij op de laatste helling nog steeds achterom keek, maar toch gaf hij een fan al een high five net voor die klim begon: een schitterend beeld.

Sam Varewyck en Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK.Maestro Tadej Pogacar wint Strade Bianche na meesterlijke solo van vijftig kilometer

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit is een geweldige zege, ik ben hier zo blij mee. Op de slotklim keek ik nog naar achteren om te zien of er niemand aankwam”, vertelde Pogacar in een eerste reactie bij de televisie. “Het is mijn vierde keer dat ik deze race rijd en elk jaar verbetert mijn resultaat. Ik zal hier altijd graag terugkomen.”

“Er is altijd een moment waarop de koers ontploft en deze keer probeerde ik mijn beste inspanning boven te halen op de beklimming van de Sante Marie”, legde de Sloveen uit. “Daar wordt de race altijd een beetje beslist, er zijn daar altijd aanvallen. Dit jaar ging ik zelf en kreeg ik een gat. Het was niet echt gepland. Tien minuten later dacht ik al dat het misschien niet zo’n goed idee was, ik zag echt af. Soms dacht ik dat mijn benen zouden ontploffen en ik te voet naar de finish zou moeten. Maar het gat werd groter, dus ik kon niet meer terug.”

“Zodra ik eraan begon, deed ik dat wel vol toewijding”, stelt Pogacar. “Dus ik ben blij dat het gelukt is. Ik wist pas op de laatste klim dat ik het zou volhouden, ik zat steeds achterom te kijken waar iedereen zat. Het was heel spannend. Mijn energie nam steeds meer af, maar ik slaagde erin te overleven. Dat ik de eerste ben die deze koers met zo’n lange solo wint? Iemand moet de eerste zijn, hé. Soms wint iemand met een solo van 50 kilometer, soms 20, soms is het sprinten tot het einde!”

Grote valpartij

Pogacar zag op zo’n 100 kilometer van de streep al enkele concurrenten, waaronder wereldkampioen Julian Alaphilippe, letterlijk wegvallen. Hij ging daarbij ook zelf tegen de grond. “Die valpartij was ongelukkig, maar niet zo onverwacht”, legde de Sloveen uit. “Op die strook stond er enorm veel zijwind en het liep er ook bergaf. En op dat grind heb je minder contact met de weg. Hopelijk is er niemand geblesseerd geraakt. Bij mij is er niet veel aan de hand, ik heb enkel wat schrammen.”

Na zijn eindzege in de UAE Tour heeft de tweevoudige Tourwinnaar nu opnieuw een mooie zege beet. “Ik had wel wat schrik, want ik kwam woensdag thuis en had wel wat last van jetlag. Op de trainingen voelde ik me niet 100 procent, maar het was goed om wat te herstellen van die hitte in de UAE Tour. Of ik meer voldoening haal uit een zege in een eendagsrace of een grote ronde? Ik weet het niet, een grote ronde is 21 dagen lang. Je moet drie weken vol gefocust zijn, terwijl je hier op één dag 110 procent moet zijn. Het is een verschil, maar beiden zijn geweldig om te winnen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten