Post Valentijn-diner voor apen Zoo Antwerpen en Planckendael

© ZOO Antwerpen

Antwerpen, Mechelen -

In de Antwerpse Zoo en Planckendael genieten de dieren nog na van Valentijn. De bladeters worden namelijk getrakteerd op rozenblaadjes die een kweker op overschot had.

“Er is heel veel rozenblad over van Valentijn en dat hebben we gekregen van een biologisch rozenkwekerij”, vertelt Michelle, assistent coördinatoren dierenzorg. “Dat wil zeggen dat de bladeren niet bespoten of behandeld zijn. Anders zouden we ze niet aan onze dieren kunnen geven, want dan zouden ze stoffen binnenkrijgen die niet gunstig voor hen zijn.”

De doornen die ons zo irriteren aan rozen, kunnen geen kwaad voor de dieren. “Zij hebben daar geen last van omdat zij een veel ruwere tong hebben dan wij. Bij hen prikt dat niet, ze eten die gewoon mee op.”

Ook de bonobo’s in Planckendael zijn bladeters en mochten meegenieten van de geschonken rozenblaadjes. 

Ook de bonobo’s in Planckendael zijn bladeters en mochten meegenieten van de geschonken rozenblaadjes. ©  ZOO Planckendael

Tussen de overschot van de blaadjes zit hier en daar ook een verloren gelopen bloem en dat vinden de dieren blijkbaar ook erg lekker. Die zachte gekleurde blaadjes snoepen ze vrolijk mee op en dat geeft levert fantastisch mooie foto’s op.

“We zijn heel blij met al die blaadjes die we gekregen hebben, want de voedingsstoffen die daarin zitten voor de dieren kunnen we moeilijk of niet geven via voedselvervangers”, vertelt Michelle nog. “Dus als er nog biologische telers zijn die blaadjes op overschot hebben, mogen ze ons altijd contacteren.” (bl)

Rozen en -blaadjes voor de bonobo’s.  ZOO Planckendael

Rozen en -blaadjes voor de bonobo’s.  ZOO Planckendael©  ZOO Planckendael

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten