Ook Wout van Aert is verbaasd na straffe stoot van zijn ploeg in Parijs-Nice: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt!”

 

 ©  AFP

Een-twee-drie. Dat hadden ze bij Jumbo-Visma wellicht ook niet verwacht voor de openingsrit, maar Christophe Laporte, Primoz Roglic en Wout van Aert kwamen broederlijk over de finish. “Hiervan kunnen wij zelf ook alleen maar zeggen dat het een straf nummer is, denk ik”, stelde Van Aert na de aankomst.

Sam Varewyck, Hugo Coorevits, Belga

LEES OOK. Wat een demonstratie van Jumbo-Visma! Christophe Laporte wint openingsrit Parijs-Nice na ontsnapping met Wout van Aert en Primoz Roglic

“Nee, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Hiervan kunnen wij zelf ook alleen maar zeggen dat het een straf nummer is, denk ik. We hadden het plan om de koers hard te maken, we dachten dat dat zowel voor mijn winstkansen als voor Primoz (Roglic, red.) een goede zet kon zijn. Maar Christophe (Laporte, red.) pakte zo hard over van Nathan (Van Hooydonck, red.) dat we met ons drieën zaten.”

“We waren ook verbaasd, maar in deze situatie was het veel gemakkelijker om overeen te komen”, legde de Belgische kampioen uit. “We hadden niet veel tijd om te bespreken wie ging winnen, maar voor Christophe is dit een prachtige overwinning in eigen land en hij heeft ook de gele trui. Ik gun hem van harte deze overwinning en voor Primoz is het klassement het belangrijkste. Of je nog meer gaat zien van ons de komende dagen? Dat weet ik niet, maar de benen zijn goed!”

Christophe Laporte: “Dit is echt een mooi cadeau”

“Neen, dit hadden we niet gepland. Dit is te gek”, reageerde Laporte na de putsch met Van Aert en Roglic. “We hadden wel afgesproken dat ik zou versnellen, als Primoz en Wout goed geplaatst zouden zitten. Nathan reed een enorm tempo in de afdaling (naar de slothelling, red.). Het peloton was helemaal uitgerokken. Ik denk dat dat achteraan veel pijn deed. Wij zaten met de ploeg heel goed voorin. Toen Nathan van kant ging en ik versnelde, zag ik dat we met vier weg waren, met Wout, Primoz en Stybar. Maar Stybar moest een gaatje laten, en dus ging ik vol. Ook al zat ik helemaal op mijn limiet.”

Resultaat: Stybar moest lossen, en het trio van Jumbo-Visma reed samen naar de finish, waar Van Aert en Roglic de overwinning aan hun Franse ploegmaat gunden. “Dit is mijn eerste ritzege in Parijs-Nice. En de gele trui daarbovenop. Had je me dit gezegd voor de start, dan had ik je niet geloofd. Met drie weg, dat is ongelooflijk. Ik moet de ploeg bedanken. Wout zei een kilometer voor de finish dat het vandaag voor mij was. Dat is echt een mooi cadeau.”

De 29-jarige Laporte is bezig aan zijn eerste seizoen bij Jumbo-Visma. Na een hele profcarrière bij Cofidis lijkt hij nu een fikse stap voorwaarts te hebben gezet. “Dit is een mooie beloning voor het werk dat ik heb geleverd. Ik ben in februari drie weken van mijn familie weggeweest (op hoogtestage met Van Aert op de Teide, red.). Zo’n stage van drie weken, dat heb ik nooit eerder gedaan. Deze ploeg let op ieder detail. En we begrijpen elkaar heel goed. We werken hard en lachen veel. Ik ben heel blij dat ik hen nu dit cadeau kan bezorgen.”

Maandag schikt Laporte zich gewoon weer in zijn rol als luxehelper, zo belooft hij. “Een rit in Parijs-Nice winnen, en de gele trui erbovenop, dat maak je niet iedere dag mee. Ik ga nu eerst hiervan genieten, en dan zien we morgen wel of ik geel kan behouden. Het hoofddoel is om Primoz hoog te houden in het klassement. Niet zozeer om deze gele trui rond mijn schouders te houden. De prioriteiten blijven dezelfde.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten