TreinTramBus wil reizigers opnieuw vooraan laten instappen: “Informatie vragen aan chauffeur kan niet”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Sinds de coronapandemie mogen reizigers op het openbaar vervoer niet meer vooraan instappen. Nu code geel van kracht is, vindt TreinTramBus dat het opnieuw mogelijk moet zijn om vooraan in te stappen, zodat vragen stellen aan de bestuurder mogelijk is.

lto

“Nagenoeg overal herneemt het leven zoals we dat tot begin 2020 kenden, behalve in het openbaar vervoer. Mondkapjes blijven verplicht op trein, tram en bus, en reizigers moeten op de bus en sommige trams nog steeds achteraan instappen. TreinTramBus wil dat reizigers weer vooraan mogen opstappen en alle zitplaatsen mogen gebruiken”, klinkt het in een persbericht.

Dat reizigers achteraan moeten instappen, zorgt er volgens TreinTramBus voor dat reizigers die met vragen zitten, die niet kunnen stellen. “Reizigers die de chauffeur om informatie willen vragen, moeten de chauffeur vanuit de bus aanspreken door een plastic scherm. Voor het instappen vragen of het wel de juiste bus of tram is voor jouw bestemming, kan zo niet. Bovendien kan je niet meer betalen met een bank- of creditkaart omdat die betaalterminals vooraan in de bus hangen”, klinkt het.

Verlies

Daardoor is volgens de vzw het aantal zwartrijders ook flink gestegen, wat voor een verlies aan inkomsten zou zorgen voor zowel De Lijn, MIVB als TEC. “Bovendien verliezen trams en bussen veel meer tijd aan de halte als iedereen via dezelfde deur moet in- en uitstappen”, klinkt het. “We dringen er bij de stads- en streekvervoerbedrijven - De Lijn, MIVB en TEC - dan ook op aan reizigers opnieuw toe te laten langs de voordeur in te stappen en alle zitplaatsen te mogen gebruiken.”

TreinTramBus wil dat op korte termijn ook de mondmaskers verdwijnen, zodat het openbaar vervoer “weer een alternatief wordt voor de auto”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten