Filipijnen verhogen leeftijd seksuele meerderjarigheid van 12 naar 16

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

De Filipijnen verhogen de leeftijd van seksuele meerderjarigheid van 12 naar 16 jaar om minderjarigen te beschermen tegen verkrachting en seksueel misbruik. Volgens de nieuwe wet die de Filipijnse president Rodrigo Duterte vrijdag ondertekende, zijn volwassenen die een seksuele relatie hebben met een kind dat jonger is dan 16 automatisch schuldig aan verkrachting. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

ltoBron: BELGA

Tot hiertoe hadden de Filipijnen volgens het Kinderfonds van de Verenigde Naties een van de laagste minimumleeftijden voor seksuele meerderjarigheid ter wereld. In Nigeria ligt die leeftijd met 11 jaar nog lager.

Indien het leeftijdsverschil tussen beide partners maximaal drie jaar is en de seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaatsvonden, zonder dat er sprake is van misbruik of uitbuiting, dan wordt de strafrechtelijke aansprakelijkheid opgeheven. Die uitzondering geldt echter niet wanneer een van de twee partners jonger is dan 13 jaar oud.

Volgens een studie van onder andere Unicef in 2015 heeft in de Filipijnen één op de vijf kinderen die tussen de 13 en 17 jaar zijn al seksueel geweld meegemaakt. Eén op de 25 kreeg tijdens de kindertijd te maken met gedwongen seks. Vaak waren de daders familieleden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten