Van “niet zeker dat het een sprint wordt” tot “de benen zullen spreken”: Cavendish, Ewan en Merlier jagen vandaag op zege in Tirreno-Adriatico

In 2020 won Merlier als Belgisch kampioen twee ritten in Tirreno-Adriatico. ©  BELGAIMAGE

Na de individuele tijdrit op maandag, staat dinsdag een eerste spurtersrit met aankomst in Sovicille op het programma in Tirreno-Adriatico. Toch zullen de snelle mannen het niet zomaar cadeau krijgen want in de laatste vijftig kilometer krijgen ze met La Pineta, de Chiusdino en de Colonna di Montarrenti nog drie venijnige hindernissen geserveerd. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) hoopt alvast de nul weg te vegen: “Mijn grootste concurrenten? Geen idee wie er nog allemaal aan de start staat!”

Jeroen De Pauw

“Het is vandaag ongeveer dezelfde rit in lijn als vorig jaar. Alleen de bergjes zijn ietwat anders. De benen zullen spreken, stress voel ik alvast niet”, klinkt Tim Merlier zelfzeker bij de start van rit 2. Nochtans kon de Belgische spurtbom van Alpecin-Fenix dit jaar nog niet winnen. “Ik geef gewoon elke keer het beste van mezelf. Vorig jaar won ik ook pas in deze periode mijn eerste koers dus ik maak me geen zorgen.” Merlier is een van de topfavorieten voor de rit van vandaag. “Wie mijn grootste concurrenten zijn? Ik heb geen flauw idee wie er nog allemaal aan de start staat”, grapt Merlier.

Merlier vanochtend op het startpodium. ©  ISOPIX

Caleb Ewan (Lotto Soudal): “Het is niet aan ons om andere sprinters eraf te rijden”

De Australische sprinter van Lotto Soudal vindt het niet zo vanzelfsprekend dat er een gesprint zal worden in Sovicille. “Er staat veel wind onderweg en op het einde moet er veel geklommen worden. Dus het wordt zeker geen rechttoe rechtaan sprint. Maar als ik me goed voel, moet ik kunnen meedoen om de zege”, aldus Ewan.

“Het is niet aan ons team om het tempo te bepalen en proberen andere sprinters eraf te rijden. Er zijn andere sprinters zoals een Michael Matthews (Team BikeExchange - Jayco) die de koers wel graag wat harder willen maken om de nog snellere mannen te lossen. Wij gaan dat niet doen. Het zou ook in mijn voordeel kunnen zijn als zij dit doen, zolang het maar niet té hard gaat hé”, lacht Ewan. Hij ziet heel wat concurrenten die kans maken vandaag: “Tim Merlier, Mark Cavendish, Arnaud Démare en nog zoveel anderen. De concurrentie is enorm groot dit jaar.”

Vorig jaar werd Ewan (l) in de openingsetappe nog geklopt door Wout van Aert (r). ©  EPA-EFE

LIVE.Volg hier live de tweede rit van Tirreno-Adriatico 2022

Jordi Meeus (BORA - Hansgrohe): “Ik was nog een beetje zoekende naar de juiste benen”

“Ik ben blij dat ik de kans weer heb om te sprinten. Hopelijk toch, want het parcours is listiger dan het lijkt”, bouwt Meeus enige voorzichtigheid in. De 23-jarige sprinter wil zich in zijn tweede profjaar meten met de grote jongens, maar was de voorbije wedstrijden nog niet in topvorm: “Het openingsweekend was heel zwaar. Nadien heb ik nog een goed trainingsblok van drie dagen kunnen doen dus ik hoop dat de vorm ietsje aangescherpt is. Ik was nog een beetje zoekende naar de juiste benen, hopelijk heb ik die nu te pakken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten