Noors staatsfonds stapt uit Chinese textielgroep wegens mogelijke dwangarbeid Oeigoeren

 

 ©  AFP

Het grootste overheidsfonds ter wereld, dat van Noorwegen, is uit de Chinese textielgroep Li Ning gestapt, omdat die mogelijk gebruikmaakt van dwangarbeid door Oeigoeren in de provincie Xinjiang. Dat heeft de centrale bank van Noorwegen aangekondigd.

ltoBron: BELGA

Het staatsfonds had eind 2021 een belang van 0,59 procent in Li Ning, dat sportkleding maakt. Dat belang werd gewaardeerd op 1,5 miljard Noorse kronen (zowat 153 miljoen euro).

De beslissing om uit het bedrijf te stappen, komt er na een aanbeveling van het ethisch comité van het staatsfonds. Dat laakte de banden tussen Li Ning en een leverancier die zou produceren in een interneringskamp. Het staatsfonds spreekt van “een onaanvaardbaar risico dat het bedrijf bijdraagt aan zware schendingen van de mensenrechten”.

LEES OOK. VN “diep verontrust” over schendingen van rechten Oeigoeren in China

Ethische regels

China wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren, een moslimminderheid in Xinjiang, te hebben ondergebracht in heropvoedingskampen. Er zou ook sprake zijn van dwangarbeid.

Het Noorse staatsfonds had eind 2021 een omvang van 12.340 miljard kronen (1.259 miljard euro). Het heeft belangen in meer dan 9.000 ondernemingen wereldwijd. Volgens de ethische regels van het fonds mag het niet investeren in onder meer bedrijven die de mensenrechten schenden, die nucleaire wapens maken, en ook niet in steenkool en tabak.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten