NAVO-chef noemt berichten over beschietingen van vluchtende burgers “geloofwaardig”

 ©  REUTERS

Het is heel aannemelijk dat vluchtende Oekraïense burgers worden beschoten, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg op een persconferentie met de Letse president Egils Levits. Hij waarschuwt dat het een oorlogsmisdaad is om op burgers te vuren en noemt het “volstrekt onaanvaardbaar”.

Bron: BELGA

Stoltenberg is niet de eerste westerse leider die schendingen van het oorlogsrecht door Rusland in Oekraïne openlijk bekritiseert. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ging Stoltenberg al voor. 

“Er zijn heel geloofwaardige berichten over burgers die onder vuur komen terwijl ze proberen te evacueren”, zei Stoltenberg dinsdag op bezoek bij de Letse president. “We hebben echte humanitaire corridors nodig, die geheel worden geëerbiedigd.”

De secretaris-generaal van de NAVO maakte eerder al duidelijk dat de westerse militaire alliantie niet zal ingrijpen om bijvoorbeeld Russische gevechtsvliegtuigen uit het Oekraïense luchtruim te weren. Hij wijst op “de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het conflict niet escaleert en buiten Oekraïne om zich heen grijpt”.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt