Wout van Aert zoeft naar zege én geel in tijdrit Parijs-Nice, nieuwe 1-2-3 voor Jumbo-Visma

 ©  AFP

Na drie podiumplaatsen heeft Wout van Aert (Jumbo-Visma) nu eindelijk prijs. Hij heeft de vierde etappe in de 80ste Parijs-Nice naar zich toegetrokken. In een korte maar lastige tijdrit van 13,4 kilometer stond er geen maat op de Belg. Hij klokte een tijd van 16’20”, vier seconden sneller dan ploegmaat Roglic en acht seconden sneller dan Rohan Dennis, ook een ploeggenoot. Zo werd het opnieuw een 1-2-3 voor Jumbo-Visma. Van Aert veroverde met zijn zege ook de gele leiderstrui.

Jeroen De Pauw

Op de vierde dag stond een rit op het programma waarin het algemene klassement van deze 80ste Paris-Nice al in een eerste plooi kon vallen. Een relatief korte tijdrit van 13.4 kilometer bracht de renners van Domérat naar Montluçon. Maar het parcours was allesbehalve vlak. Zo liepen de laatste 800 meter liefst 8.6% bergop. Omstreeks de klok van één begon de Kazach Dimitri Gruzdev (Astana) als eerste aan zijn onderneming, maar het was Thomas De Gendt (Lotto Soudal) die de eerste richttijd op de tabellen zette: 17’27”.

Niet veel later was het de beurt aan Rohan Dennis, meervoudig wereldkampioen en huidig Australisch kampioen tijdrijden. De voorbije dagen maakte de renner van Jumbo-Visma een zwakke indruk en was hij telkens bij de eerste gelosten, maar dat was slechts schijn. Op slechts 13.4 kilometer knabbelde hij liefst een minuut af van de snelste tijd van De Gendt. Dennis nam plaats op de hot seat met een knaltijd van 16’24”. Om even te kaderen: dat komt overeen met bijna 49 km/u over een traject dat bezaaid is met stroken bergop, de laatste 800 meters stijgen zelfs aan 8.6%. Een ongelofelijke tijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toptalent Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) toonde al snel dat hij van alle markten thuis is. Hij was slechts acht seconden trager dan Dennis. Nadien was het wachten geblazen, want niemand die nog maar in de buurt van de tijd van de Australiër kon komen. Zouden de andere tijdritspecialisten er wél nog onder kunnen duiken?

Nagelbijter

Stefan Küng (Groupama - FDJ) ging van start en bewees waarom hij met recht en reden de Europese kampioen tijdrijden is. Aan het tussenpunt bleef hij net geen seconde boven de chrono van Dennis. Het werd een duel van net wel of net niet. Aan de finish moest de Zwitser het hoofd buigen: hij kwam slechts vier seconden tekort. Ook Yves Lampaert reed in zijn driekleur een keurige tijdrit. Hij zette de zevende tijd neer, 41 seconden langzamer dan de voorlopige leider.

De Europese kampioen kwam in Montluçon dicht in de buurt van de snelste chrono. ©  BELGA

Simon Yates (Team BikeExchange - Jayco) was verrassend sterk onderweg. Hij zette als niet-tijdrijder tegen alle verwachtingen in de snelste tussentijd neer, maar liet het dan liggen op de slotklim. Als klimmer zou je net verwachten dat de Brit daar zou uitpakken, maar het draaide anders uit. De Brit was een fractie trager dan de Zwitser Küng en strandde op vijf seconden van de toptijd.

In het roze tenue van EF EasyPost viel Stefan Bissegger dan weer wat tegen. In de tijdrit van de UAE Tour klopte de Zwitser nog wereldkampioen en tijdritwonder Filippo Ganna, in Montluçon kwam hij duidelijk te kort en zou uiteindelijk achtste worden.

Nieuwe 1-2-3

Enkel de mannen van Jumbo-Visma konden nog roet in het eten gooien van hun Austalische ploeggenoot. De olympische kampioen tijdrijden, Primoz Roglic, was redelijk onderweg, maar bleef aan het eerste meetpunt wat onder de verwachtingen. Zijn ploegmaat, Wout van Aert, reed in zijn groene trui naar een tweede tussentijd, maar daarmee was hij wel twee seconden sneller dan voorlopige leider Dennis. De Australiër reed wel een sterk slot. Het werd nagelbijten tot aan de finish. Al werd aan het eerste tussenpunt wel meteen duidelijk dat Christophe Laporte zijn gele trui niet zou kunnen behouden.

Roglic is een topklimmer en dat bewees hij nog maar eens. Op de slotklim maakte hij zijn achterstand volledig goed en kwam met vier seconden voorsprong over de streep. Maar Van Aert deed nog nét ietsje beter. Het was erg nipt, maar aan de meet was hij iets minder dan twee seconden sneller. Met Van Aert, Roglic en Dennis op het podium doet Jumbo-Visma het 1-2-3’tje van eerder deze week nog eens fijntjes over. Wat een dominantie van de Nederlandse ploeg. Van Aert pakte niet alleen de zege, hij neemt als bonus ook nog eens de gele leiderstrui over van zijn ploegmaat Laporte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag rit 4 - Parijs-Nice 2022

1. Wout van Aert (BEL) 16’20

2. Primoz Roglic (SLO) +2”

3. Rohan Dennis (AUS) +6”

4. Stefan Küng (SUI) +10”

5. Simon Yates (AUS) +11”

6. Ethan Hayter (GBR) +14”

7. Pierre Latour (FRA) +19”

8. Stefan Bissegger (SUI) +21”

9. Mads Pedersen (DEN) +25”

10. Daniel FelipeI Martinez (COL) +28”

Stand na rit 4 - Parijs-Nice 2022

1. Wout van Aert (BEL) 11u51’05”

2. Primoz Roglic (SLO) +10”

3. Christophe Laporte (FRA) +28”

4. Simon Yates (AUS) +49”

5. Pierre Latour (FRA) +51”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten