Net niet voor Wout van Aert: Fransman Mathieu Burgaudeau blijft sprinters voor met fantastische uitval in Parijs-Nice

Burgaudeau kan het zelf amper geloven: hij blijft een aanstormend peloton voor na een late uitval en pakt zijn eerste profzege. 

Burgaudeau kan het zelf amper geloven: hij blijft een aanstormend peloton voor na een late uitval en pakt zijn eerste profzege. ©  BELGA

Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) heeft de langste rit (213,6 km) in deze Parijs-Nice verrassend op zijn naam geschreven. Leider Primoz Roglic werd niet onder druk gezet bergop, waardoor een vrij grote groep richting meet snelde. De slotfase kende nog een aantal aanvalspogingen, en die van Burgaudeau bleek succesvol. Hij bleef een aanstormend peloton nipt voor en pakte zijn eerste profzege op verbluffende wijze.

Wout Ectors

In etappe 6 van Parijs-Nice kregen de renners vrijdag een stevige heuvelrit voor de wielen. Tussen Courthézon en Aubagne moesten achtereenvolgens de Col de Murs (10,4 km aan 4,3%), de Col de Sambuc (3,5 km aan 6%), de Col des Portes (3,2 km aan 5,1%), de Col de Pas de la Couelle (5,3 km aan 4,2%) en de Col de l’Espigoulier (10,8 km aan 4,4%) bedwongen worden. Het parcours liet veel opties open: zowel aanvallers, sterke sprinters als klassementsmannen konden vooraf succesvolle wedstrijdscenario’s bedenken.

Ook vandaag haalden een aantal renners de start niet. Jasper Philipsen was een van hen, net als vele anderen kampt de sprinter van Alpecin-Fenix met ziekteverschijnselen. Vroeg in de etappe maakte “een vermoeide” Fabio Jakobsen eveneens een einde aan zijn Parijs-Nice.

LEES MEER.Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen zijn de volgende opgevers in Parijs-Nice, bij Israel-Premier Tech hebben ze nog één renner over

Deze zesde rit kende een vluchtersgroep bestaande uit zes renners: bergkoning Valentin Madouas (Groupama-FDJ) kreeg het gezelschap van Yevgeniy Fedorov (Astana-Qazaqstan), de Belg Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Johan Jacobs (Movistar), Victor Koretzky (B&B Hotels-KTM) en Julius Van den Berg (EF Education-EasyPost).

De bergkoning en zijn kompanen. 

De bergkoning en zijn kompanen. ©  AFP

De voorsprong van de koplopers bedroeg nooit meer dan 5 minuten en zette al vroeg in de wedstrijd een constante daling in. Madouas haalde zijn slag wel thuis voorin: de Fransman pakte de volle buit in 4 van de 5 sprintjes bergop. Hij geniet nu een stevige voorsprong in het bergklassement, al zorgde Matthew Holmes (Lotto-Soudal) wel nog voor wat extra spanning door als vierde op de ranking aan te vallen op de slotklim. Hij greep de overblijvende koplopers, Jacobs en Koretzky, en de laatste 5 bergpunten van de dag.

Wedstrijd breekt open in slotfase

In de lange afdaling van de Col de l’Espigoulier besloot Soren Kragh Andersen (Team DSM) de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Deen reed even op kop, maar werd snel bijgebeend door een uitgedund peloton. Door de relatieve windstilte tijdens de kilometers bergop, bestond het pak uit een behoorlijk aantal renners. In het slot van de wedstrijd, aan de tussensprint, brak de wedstrijd opeens open: Quentin Pacher opende de debatten, waarna Mathieu Burgaudeau solo ging en een aantal andere renners probeerden te reageren.

Burgaudeau (TotalEnergies) had duidelijk nog goede benen: hij bleef een counterende Christophe Laporte en een aanstormend peloton voor en haalde het nipt voor de sprinters. Mads Pedersen sprintte naar de tweede plaats, Wout van Aert werd derde. Primoz Roglic kwam op geen enkel moment in de problemen en blijft leider.

Mathieu Burgaudeau verraste vriend en vijand. 

Mathieu Burgaudeau verraste vriend en vijand. ©  BELGA

Uitslag rit 6

1. Mathieu Burgaudeau (FRA, TotalEnergies)

2. Mads Pedersen (DEN, Trek - Segafredo)

3. Wout van Aert (BEL, Jumbo-Visma)

4. Biniam Girmay (ERI, Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux)

5. Bryan Coquard (FRA, Cofidis)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten