Stoltenberg beducht voor inzet chemische wapens door Rusland in Oekraïne

 ©  AP

Rusland zou in de oorlog in Oekraïne mogelijk chemische wapens kunnen inzetten. Dat zegt de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Het zou in elk geval om een oorlogsmisdaad gaan, maakt Stoltenberg duidelijk.

Bron: BELGA

De NAVO-chef verwijst in het interview naar de beweringen van de Russische regering dat de Verenigde Staten laboratoria in Oekraïne financieren om geheime biologische wapens te ontwikkelen. “Absurd”, noemt hij die. Ook de VS ontkenden die beweringen al met klem. Het Witte Huis waarschuwde er eerder deze week voor dat Rusland mogelijk een rechtvaardigingsgrond zoekt om zelf chemische aanvallen uit te voeren in Oekraïne. 

LEES OOK. Zal Rusland bestraft worden voor oorlogsmisdaden? Gevaar van 30 jaar geleden dreigt nu opnieuw

Stoltenberg waarschuwt voor nog meer gevechten en humanitaire crisissituaties in Oekraïne in de komende dagen en weken. “We kijken met afschuw naar het stijgende aantal burgerslachtoffers en de zinloze vernietiging door de Russische troepen”, zegt hij. “De Oekraïense bevolking verzet zich moedig en vastberaden tegen de invasie, maar de komende dagen zullen waarschijnlijk nog meer ontbering teweegbrengen.”

De NAVO blijft wel bij standpunt om geen no-flyzone boven Oekraïne af te kondigen, hoewel de Oekraïense president Volodimir Zelenski daar al herhaaldelijk om heeft gevraagd. Dat zou immers inhouden dat het bondgenootschap mogelijk Russische toestellen uit de lucht moet schieten. “En daarmee zouden we een directe confrontatie en een oncontroleerbare escalatie riskeren”, zegt Stoltenberg. “We moeten deze oorlog beëindigen en hem niet nog verder uitbreiden. We zoeken geen conflict met Rusland.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten