Phil Bauhaus sprint onverwacht naar zege in San Benedetto del Tronto, Tadej Pogacar eindwinnaar Tirreno-Adriatico

 

 ©  AFP

Phil Bauhaus heeft de slotrit van de Tirreno-Adriatico naar zijn hand gezet. De Duitser haalde het voor Giacomo Nizzolo en Kaden Groves. De Sloveen Tadej Pogacar kwam niet meer in gevaar en kan zichzelf eindwinnaar noemen.

Jens Heylen

De slotrit van deze Tirreno-Adriatico voerde het peloton, met autoritair leider Tadej Pogacar, zoals gebruikelijk naar San Benedetto del Tronto, waar zowel start als finish was. Dit keer geen tijdrit, maar wel een net geen 160 km lange etappe, die al vrij snel werd ingeluid met een valpartij in het peloton. Zowel Magnus Cort Nielsen (EF-Education EasyPost) als Mattia Bais (Drone Hopper-Androni Giocattoli) gaven daardoor op. Alessandro Tonelli, Manuele Boaro en Jorge Arcas profiteerden van de chaos en glipten weg.

Het drietal fietste zich naar meer dan drie minuten voorsprong, maar het peloton maakte zich geen zorgen, wetende dat het tweede deel van de koers (vijf plaatselijke ronden) volstrekt vlak was. Het was dan ook Alpecin-Fenix, waar Tim Merlier wel eens zou kunnen meedingen voor de winst vandaag, de achterstand niet verder liet uitlopen.

Na de passage op de Ripatransone nestelden ook Groupama FDJ (voor Démare) en Quick Step-Alpha Vinyl (voor Cavendish) zich voorin om het tempo hoog te houden, en zo de vluchters te strikken. Op 60 kilometer van de streep stond de voorsprong van de drie leiders nog maar net boven de twee minuten.

Verwachte namen laten zich ringeloren

Alessandro Tonelli moest zijn twee mede-vluchters laten gaan en werd met nog 16 km voor de boeg gegrepen. Boaro en Arcas drukten door, maar ook hun liedje was acht kilometer verder uitgezongen.

De sprintersploegen probeerden hun alfamannetjes naar voren te loodsen, al verliep dat erg chaotisch. We kregen wel een massaspurt, maar niet meteen met de verwachte sprinters. De Duitser Phil Bauhaus was er daar één van en toonde zich verrassend de sterkste. De Italiaan Nizzolo finishte als tweede, de Australiër Groves werd derde. Tadej Pogacar is voor het tweede jaar op rij de eindwinnaar van de Tirreno-Adriatico.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Phil Bauhaus: 3:39:58

2. Giacomo Nizzolo

3. Kaden Groves

4. Davide Cimolai

5. Alberto Dainese

6. Alexander Kristoff

7. Edvald Boasson Hagen

8. Olav Kooij

9. Arnaud Démare

10. Matteo Moschetti

 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten