Primoz Roglic na nieuwe krachttoer van ‘knecht’ Wout van Aert: “Hij is half mens, half motor”

 

 ©  AFP

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is de eindwinnaar van Parijs-Nice, maar ergens op het palmares staat in het kleintjes ook mee de naam van Wout van Aert. Want zonder onze landgenoot had Roglic de eindzege wellicht veel minder eenvoudig kunnen pakken, stelden beiden achteraf vast. “Ik had het geluk dat ik het zaterdag rustig aan kon doen.”

Laurens Van Heuverswijn, Hugo Coorevits

LEES OOK. Primoz Roglic pakt eindzege in Parijs-Nice met dank aan ijzersterke Wout van Aert, Simon Yates grijpt dagwinst

“We winnen het algemeen klassement en ik de groene trui, ook al was het vandaag lastiger dan verwacht en gehoopt. Ik wist dat vandaag een moeilijk te controleren rit zou worden. Ik had het geluk dat ik het gisteren rustig aan kon doen en met verse benen aan de strijd kon beginnen. Het was aan mij om Roglic comfortabel naar de finish te brengen.”

“Op de beklimming wisten we dat we een minder momentje hadden, maar we konden de voorsprong van Yates houden tot een vijfentwintigtal seconden. Ik moest van daaruit op kop rijden, Roglic nam ook af en toe over. We namen in het eerste deel van de afdaling geen risico’s. Daarna reden we gewoon voluit naar de finish. Even dachten we nog aan de dagzege, maar dat bleek toch te ver gegrepen. Na vrijdag leek de eindzege binnen, dus het is altijd leuk om met Primoz te winnen. Ik heb nu een rit gewonnen in de Tirreno én in Parijs-Nice. Daarvoor ben ik gekomen. De benen voelen goed aan voor Milaan-Sanremo van volgende week. Vandaag was een lastige rit, dus ik kon dit gebruiken om klaar te zijn voor volgende week.”

“Eindzege dankzij Van Aert”

“Hier komt er altijd wat drama bij kijken”, opende een glimlachende Roglic in zijn interview na de race, met een knipoog naar de editie van vorig jaar. “Het was super zwaar, maar ik ben een pak gelukkiger dan een jaar geleden. Ik wil mijn team bedanken en zeker Wout. Hij is half mens, half motor. Hij kan alles.”

“Ik voelde me niet sterk genoeg vandaag, dat zeker. Ik had geen kracht in de benen. Ik zag af op de Col d’Èze en moest vechten om het verschil beperkt te houden. Gelukkig was er Wout met een superdag. Hij was echt een grote hulp om tot aan de finish te geraken.”

 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten