VOORBESCHOUWING NOKERE KOERSE. Snelle mannen klaar voor bestorming van de kasseitjes van Nokereberg

 

 ©  BELGA

Volksfeest in het Oost-Vlaamse Nokere, want op woensdag 16 maart bestormen zowel de elite heren als elite dames Nokereberg tijdens de 76ste Danilith Nokere Koerse. Onderweg passeren de renners heel wat hellingen en kasseistroken, maar het orgelpunt van deze traditiekoers is toch wel in het lokale circuit in en rondom Nokere te vinden. Krijgen we een hectische massasprint op de kasseitjes van Nokereberg of maken de aanvallers het mooie weer?

Jeroen De Pauw
Start: Officieus om 12u45, officieel om 12u55. Finish: omstreeks 17u15. Afstand: 189.8 kilometer.

Het parcours: 25 kilometers aan kasseien

Sinds 2015 fungeert Deinze als startplaats van deze koers en dat is ook dit jaar niet anders. Vanuit Deinze rijden de renners zuidwaarts richting Oudenaarde en de eerste hindernis: de Wolvenberg. Twintig kilometer later volgen de kasseien van de Varent en de Tiegemberg. Daarna moeten de renners ook nog de Holstraat en de Petegemberg bedwingen alvorens aan te komen aan Nokereberg, een oplopende kasseistrook van 350 meter (gem. 5,7%, max. 7%). Eenmaal boven beginnen de renners aan de plaatselijke ronde van 27.9 kilometer die vier keer moet worden afgelegd.

Over de totale afstand van 189.8 kilometer krijgen de renners liefst 24.9 kilometer aan kasseistroken voor de wielen geschoven, vijf kilometer meer dan vorig jaar. Vooral de plaatselijke ronde is bezaaid met kasseistroken die mekaar in snelvaart opvolgen, met als doel de wedstrijd open te breken en schermutselingen te veroorzaken. Gebeurt dit niet, volgt een hectische massasprint op de kasseien van Nokereberg. Dat zou wel eens link kunnen worden. Er wordt woensdag immers een flinke dosis regen voorspeld. Nokere Koerse staat sowieso bekend als een koers waar regelmatig gevallen wordt, en met spekgladde kasseien wordt het des te gevaarlijker.

Het parcours van de 76ste Nokere Koerse. 

Het parcours van de 76ste Nokere Koerse. 

Hellingen:

1. Wolvenberg

2. Tiegemberg

3. Holstraat

4. Petegemberg

5. Nokereberg

6. Lange Ast

De favorieten: iedereen kijkt naar Tim Merlier

Nokere Koerse staat vooral gekend als een wedstrijd voor de sprinters, maar de organisatie heeft de voorbije jaren de wedstrijd flink lastiger gemaakt om ook klassieke types naar de deelgemeente van Kruisem te lokken. Rappe mannen die ook nog eens over kasseien kunnen dokkeren, komen in Nokere helemaal aan hun trekken. Een sprint op Nokereberg met een uitgedunde groep blijft immers het meest waarschijnlijke scenario. In de eerste plaats zullen dan alle ogen gericht zijn op Tim Merlier (Alpecin-Fenix). De voormalige nationale kampioen, vorige week nog ritwinnaar in Tirreno-Adriatico, is een van de snelste van het pak. Ook in vorm is de 19-jarige Arnaud De Lie. De renner van Lotto Soudal bewees met een tiende plek in GP Le Samyn goed om te kunnen met kasseien en in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré stond er in de spurt geen maat op de bitterjonge Waal.

Kan Tim Merlier dit seizoen een tweede keer juichen na zijn ritzege in Tirreno-Adriatico? 

Kan Tim Merlier dit seizoen een tweede keer juichen na zijn ritzege in Tirreno-Adriatico? ©  EPA-EFE

Nagenoeg alle ploegen hebben wel een snelle man in hun zevenkoppige selectie opgenomen. Met Jordi Meeus, Piet Allegaert, Pascal Ackermann, Timothy Dupont, Jon Aberasturi, Cees Bol, Kristoffer Halvorsen, Jannik Steimle, Rasmus Tiller, Baptiste Planckaert en Gerben Thijssen zitten daar nog heel wat fraaie kanshebbers bij. Al zijn er ook klassieke types zoals Brent Van Moer en Victor Campenaerts (Lotto Soudal) die er alles zullen aan doen om een sprint te ontlopen.

Wie ook in vorm is, is Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic). De Fransman houdt van het Vlaamse werk en greep in zijn vorige vier wedstrijden evenveel keer net naast de zege, maar stond wel telkens mee op het podium. Lukt het in Nokere wel voor de 28-jarige Hofstetter?

Het sleutelmoment van de koers: de Lange Ast

Hoewel Nokereberg het symbool is voor deze wedstrijd, zorgen de kasseistroken op de lokale ronde doorgaans voor de beslissing in deze semiklassieker. Zeker wanneer de omstandigheden niet al te best zijn, zorgen die stroken voor de nodige averij. Niet enkel wordt het peloton daar vaak in stukken gebroken, renners maken er soms ook iets te letterlijk kennis met de straatstenen.

De plaatselijke ronde is dit jaar gekruid met tal van kasseistroken zoals de Herlegemstraat, de Kloosterstraat, Lededorp, de Huisepontweg, Wannegem-Dorp en de Hoevenstraat. Maar de lastigste van allemaal is de Lange Ast, een hellende kasseistrook van 400 meter aan een gemiddelde van 5.2% en maximale stijgingsgraad van 7.2%. De renners passeren er een laatste keer op zo’n tien kilometer van de aankomst. De klassieke types zullen op die strook met een fikse versnelling proberen de wedstrijd naar hun hand te zetten. Ook vorig jaar viel de beslissing op deze strook.

De renners moeten in totaal vier keer de Lange Ast bedwingen.  

De renners moeten in totaal vier keer de Lange Ast bedwingen.  ©  Laurens Van Heuverswijn

Zo was het vorig jaar: Robeet blijft het aanstormende peloton voor

De editie van 2021 onderging heel wat parcoursaanpassingen. Het aantal kasseistroken werd flink verhoogd, al bleven vaste waarden zoals de aankomstplaats behouden. We kregen een razendsnelle openingsfase. Zo snel zelfs dat er na een uur koers nog geen ontsnapping tot stand was kunnen komen. Na vijftig kilometer reed dan toch een groep weg met onder andere landgenoten Ludovic Robeet, Sébastien Grignard, Ward Vanhoof en Aaron van Poucke. In het peloton barstte de koers open op de kasseien van Huisepontweg. Een klein groepje met Sep Vanmarcke en snelle man Jasper Philipsen reed weg en even later sloot ook een tweede groepje met onder meer Mark Cavendish aan. De vluchters kregen het lastig en bij het ingaan van de laatste ronde, met zo’n 30 kilometer voor de boeg, hielden ze nog een kleine minuut over. Achter hen liep alles weer samen en formeerden de sprintersploegen zich.

Robeet wist het sprintende peloton voor te blijven op Nokereberg.

Robeet wist het sprintende peloton voor te blijven op Nokereberg. ©  Geert De Rycke

Met nog een halve minuut voorsprong begon de kopgroep aan de Lange Ast. Op deze kasseistrook, op 12 kilometer van de finish, trok Robeet fors door. Enkel Damien Gaudin kon volgen. In het peloton versnelden Sep Vanmarcke en Ethan Hayter dan weer. Topfavoriet Mark Cavendish kletste onfortuinlijk tegen de grond. Robeet had wonderbenen want niet alleen bleef de kloof met het peloton behouden, op twee kilometer van het einde demarreerde hij nog maar eens en reed zo krachtpatser Gaudin los uit het wiel. De Belg van Bingoal-Wallonie Bruxelles begon aan Nokereberg met een kleine voorsprong op het aanstormende peloton, maar wist knap stand te houden. Gaudin werd nog tweede, de Italiaan Luca Mozzato won de sprint om de laatste podiumplaats. Voor de 26-jarige Robeet was het veruit de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De uitslag in 2021

1. Ludovic Robeet in 4u33’37”

2. Damien Gaudin (FRA) +3”

3. Luca Mozzato (ITA) +5”

4. Jordi Meeus “

5. Tom Van Asbroeck “

6. Jake Stewart (GBR) “

7. Max Walsheid (GER) “

8. Kristoffer Halvorsen (NOR) “

9. Jhonatan Narvaez (ECU) “

10. Rudy Barbier (FRA) “

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten