Dan toch geen 20 graden in ons land: Saharazand verpest eerste echte lentedag

Het zand kleurde de lucht dinsdag felrood in Spanje, vandaag blokkeert de Sahara ons zonlicht © rr

Twintig graden en volop zon, zo werd al dagen voorspeld. Maar het werd een grauwe grijze dag zonder één straaltje zon en met maar 13,1 graden in Ukkel. “Ik bijt in het stof”, zo gaf weerman Frank Deboosere toe. In het Saharastof, want dat was de grote spelbreker. Maar er is ook goed nieuws: het wordt tot volgende week vrijdag zonnig weer.

tg

“Oeps. Saharastof zorgt voor dikke cirruswolken en dus veel minder zon en minder hoge temperaturen. Ik bijt in het stof”, verontschuldigt weerman Frank Deboosere zich op Twitter. “Het is niet voor het eerst dat ik sorry zeg”, benadrukt Deboosere aan onze redactie. “Een prognose is nooit voor honderd procent correct. Soms kan je de mist in gaan, in dit geval dus het stof.”

Collega-weerman David Dehenauw had er dinsdagavond ook al voor gewaarschuwd. De zon die voorspeld was, zou verstopt blijven achter dikke wolken. En dus zouden we ook die 20 graden zeker niet halen. In Ukkel kwam het kwik zelfs niet hoger dan 13,1 graden.

“In de winter en de zomer scoren we goed tot zeer goed op het vlak van weersvoorspellingen. De herfst presteert wat minder. De meeste “missers” komen voor in de lente. Het grote contrast tussen de late kou in delen van Noord-Europa en de opkomende warmte in het zuiden plaatst de computermodellen soms voor problemen. We zien dan dat de weersverwachting snel verandert van de ene dag op de andere. Maar laat het duidelijk zijn, ik zoek hier geen excuses.”

Vanaf donderdag wel goed weer

Maar zeker nu, in dit seizoen, vallen mensen daar meer over dan in de herfst, bijvoorbeeld als het weer niet wordt wat we voorspeld hadden. “Omdat ze nu snakken naar die eerste twintig graden van het jaar. Terwijl ze in de herfst iets hebben van ‘we hebben de zomer gehad’”, zegt de weerman nog.

“Donderdag is al dat stof weg. Dat zullen we bij het opstaan merken op onze auto’s, dakvensters en zonnepanelen. In de nacht van woensdag op donderdag schuift een zwakke regenzone traag over het land en zal al dat stof uit de lucht wassen”, zegt David Dehenauw.

Het goede nieuws is dat we dan vertrokken zijn voor een mooie periode. Met volle zon overdag, maar met koude nachten. En dat blijft al zeker zo tot volgende week vrijdag, zegt Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten