Mark Cavendish won de generale repetitie en wilde Milaan-Sanremo rijden, maar: “Niemand heeft iets gevraagd”

 

 ©  ISOPIX

Het regent afmeldingen voor Milaan-Sanremo, het eerste Monument van het seizoen dat zaterdag wordt gereden. Dat Mathieu van der Poel niet zou starten, was al langer duidelijk. Dinsdag kwam daar ook Sonny Colbrelli bij en gisteren werd daar ook nog eens de naam van ex-winnaar en Julian Alaphilippe aan toegevoegd. De wereldkampioen wordt bij Quick-Step Alpha Vinyl vervangen door de Nederlandse spurter Fabio Jakobsen. En niet door Mark Cavendish.

Guy Van Den Langenbergh in Milaan

Alaphilippe moest zaterdag het speerpunt worden van het team van Patrick Lefevere, maar bij de Fransman werd na een teleurstellende Tirreno bronchitis vastgesteld. Hij zal bijgevolg zaterdag niet starten om het verdere vervolg van het klassieke voorjaar niet in het gedrang te brengen.

Met het forfait van de wereldkampioen krijgt het deelnemersveld van La Primavera opnieuw een flinke deuk. Mathieu van der Poel (net hersteld van rugproblemen), Vincenzo Nibali (net hersteld van covid), Sonny Colbrelli (ziek), Yves Lampaert (ziek) en nu dus ook Julian Alaphilippe zullen al zeker niet van de partij zijn, terwijl er ook vraagtekens staan achter de namen van Filippo Ganna en Elia Viviani (allebei ziek uit Tirreno gekomen). Het verhoogt wel de winstkansen van zowel Wout van Aert als die van Tadej Pogacar, de twee topfavorieten voor komende zaterdag.

Enter Jakobsen

Al kan het afzeggen van Alaphilippe ook een omgekeerd effect hebben voor Van Aert en Pogacar. Met Alaphilippe verliezen zij een medestander als het op aanvallen aankomt en met Jakobsen als zijn vervanger zal Quick-Step Alpha Vinyl er alles aan doen om de boel gesloten te houden in dienst van de topspurter. Een wereld van verschil dus voor wie van aanvallen houdt.

Opvallend: uitgerekend gisteren was Mark Cavendish de beste in Milaan-Turijn, door velen gezien als de generale repetitie voor Milaan-Sanremo. De Brit is door zijn werkgever niet opgenomen in de selectie voor Sanremo. “Waarom ik er niet bij ben? Dat moet je aan de ploeg vragen”, aldus de winnaar van 2009. “Niemand van de ploeg heeft er met mij over gesproken, ik ken dus het antwoord niet. Ik ben een voormalig winnaar en ik zou graag aan de start gestaan hebben, maar niemand heeft mij de vraag gesteld.”

De 36-jarige Cavendish won gisteren in Turijn voor de derde keer dit seizoen, de elf jaar jongere Jakobsen zit intussen aan zes overwinningen. Zo onlogisch lijkt de keuze voor Jakobsen dus niet. Tenzij je Mark Cavendish bent, natuurlijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten